Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de stijging van de waterspiegel in de komende decennia en de werkstage van Kamerlid Henk Vos in de Efteling. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. Onder meer uitgebreide aandacht voor de evacuatie van de inwoners van het Caraïbische eiland Montserrat waar een vulkaan op uitbarsting staat. Ned.3, 22.36-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Hunters - tooth and claw. Britse natuurdocumentaire over de jachttechnieken van katachtigen als leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden op de Afrikaanse vlakten. Ned.2, 20.20-21.15u.

Wildlife of one: The beetles - record breakers. David Attenborough laat een aantal van de mooiere versies zien van de 4000 soorten kevers die in Groot-Brittannië leven. BBC1, 21.00-21.30u.

Indien - Der Elefant erwacht. Christian Sterley beschrijft het lot van drie vrouwen: een twaalfjarig meisje dat in naam van de godin Yelamma tot prostitutie wordt gedwongen, een carrièrevrouw en een vrouw die uitgehuwelijkt wordt aan een man die ze nauwelijks kent. Duitsl.2, 21.00-21.45u.

Hungerford - 10 years on. Op 19 augustus schoot Michael Ryan op een markt in Hungerford, Berkshire zestien mensen dood, verwondde er veertien en schoot vervolgens zichzelf neer. BBC2, 22.30-23.20u.

AMUSEMENT

Ruby Wax meets. Lange aflevering waarin Ruby Wax een bezoek brengt aan Imelda Marcos, de voormalige presidentsvrouw van de Filippijnen en bewondert onder meer haar schoenencollectie. Ned.3, 19.26-20.13u.

Rémi ziet sterren. Rémi van der Elzen praat met Janwillem van de Wetering, schrijver van de succesvolle Grijpstra en de Gier-reeks, over twee Amsterdamse rechercheurs. Ned.1, 20.33-21.08u.

KUNST

Spurensuche. Portret van de schilder Oskar Moll (1875-1947), leerling van Henri Matisse, die decoratieve landschappen en figurencomposities schilderde. Duitsl.3-West, 23.50-0.45u.

The artist formerly known as Captain Beefheart. Portret van Don van Vliet (1941, Californië), die in de jaren zestig als musicus bekend was onder de naam Captain Beefheart en inspiratiebron was voor onder anderen Tom Waits, PJ Harvey en Beck. Van Vliet ruilde zijn carrière als muzikant in voor dat van landschapschilder. BBC2, 0.15-1.10u.

Some Yo Yo Stuff. Persoonlijk portret van Don Van Vliet, gemaakt door zijn vriend Anton Corbijn, met medewerking van regisseur David Lynch. BBC2, 1.10-1.20u.

FILM

La Prise du Pouvoir par Louis XIV (Roberto Rossellini, 1966, Frankrijk). Zie Film-vooraf. TV5, 20.00-21.30u.

. La Vie devant soi (Moshe Mizraki, 1977, Frankrijk). Simone Signoret excelleert in even sentimentele als geliefde verfilming van roman van Emile Ajar. Ex-prostituée met Auschwitz-verleden wordt in nadagen bijgestaan door Arabische weesjongen Momo. Ned.3, 20.13-22.00u.

Suspect (Peter Yates, 1987, VS). Thriller schetst en passant een saillant sociologisch portret van Washington D.C. maar kent een minder overtuigend plot. Cher is een afgesloofde pro-deo-advocaat. Rechtbankjurylid Dennis Quaid helpt haar de onschuld te bewijzen van de dakloze, dove Vietnamveteraan Liam Neeson. SBS6, 20.25-22.30u., onderbroken door reclame.

To live and die in L.A. (William Friedkin, 1988, VS). Harde misdaadfilm van regisseur die grossiert in grof geweld en gewetenloze karakters. Rechercheur William Petersen trekt ongeremd ten strijde tegen valsemunter Willem Dafoe, de moordenaar van een collega. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Pure Country (Christopher Cain, 1992, VS). Country-ster George Strait speelt hoofdrol in romance. Ontregelde country-zanger keert terug naar zijn geboorteplaats en valt voor Texaanse ranch gal Isabel Glasser. Veronica, 21.25-23.35u., onderbroken door reclame.

Brass Target (John Hough, 1978, VS). All star cast siert warrige thriller die generaal Patton na de oorlog vermoord laat worden omdat hij te veel zou weten over een goudroof. Met John Cassavetes en Sophia Loren. Duitsl.3-West, 22.00-23.47u., nagesynchroniseerd.

King Ralph (David S. Ward, 1990, VS). Melig satirische komedie waarin John Goodman, entertainer uit Las Vegas, onverwacht koning van Engeland wordt en zich verbaast over die zonderlinge Britten. BRTN1, 22.50-0.21u.

Sticky Fingers (Catlin Adams, 1988, VS). Speelfilmdebuut is luidruchtige vrouwenkomedie met een scherp oog voor de excentrieke zelfkant van Manhattan. Twee berooide vriendinnen (Helen Slater en Melanie Mayron) 'lenen' geld uit in bewaring gegeven, criminele tas om therapeutisch te kunnen winkelen. BBC1, 0.15-2.40u.

Australia (Jean-Jacquea Andrien, 1989, Frankrijk/Zwits./België). Minder overtuigend portret van de emotioneel vastgeroeste bourgeoisie in het Vervier van 1955, toen de linnenindustrie er in verval raakte. Duitsl.2, 0.25-2.20u., nagesynchroniseerd.

The Private Affairs of Bel Ami (Albert Lewin, 1947, VS). Stijve De Maupassant-verfilming met opvallende muziek van Darius Milhaud. Parijse fin-de-siècle-journalist George Sanders maakt carrière over de rug van zijn vrienden, charmeert vele dames en versmaadt de gunsten van ware liefde Angela Lansbury. Morgen, BBC2, 12.45-14.35u., zwart-wit.

. Old Acquaintance (Vincent Sherman, 1943, VS). Bette Davis en Miriam Hopkins schitteren in melodrama over slepende rivaliteit tussen twee vriendinnen: schrijfsters van respectievelijk literatuur en pulp. In 1981 opnieuw door George Cukor verfilmd als 'Rich and Famous'. Morgen, BBC2, 17.00-18.50u., zwart-wit.