Ruzie Serviërs escaleert; Plavšic: geen genade voor Karadzic

BANJA LUKA/SARAJEVO, 19 AUG. Biljana Plavšic, de president van de Servische Republiek in Bosnië, wil “een strijd zonder genade” voeren tegen “de terreur” van haar voorganger Radovan Karadzic. Vandaag arresteerden Karadzic-gezinde politiemannen in Banja Luka de Plavšic-gezinde politiechef.

Plavšic' uitval naar de Karadzic-fractie kwam gisteren na het incident in een politiebureau in Banja Luka. Politiemannen die trouw zijn aan Karadzic hadden daar apparatuur geïnstalleerd waarmee de telefoon van Plavšic werd afgeluisterd. Politiemannen die haar trouw zijn bezetten het kantoor zondag. Dat werd daarna omsingeld door tachtig politiemannen die op de hand van Karadzic zijn, waarna Britse soldaten tussenbeide kwamen, het kantoor bezetten en alle aanwezige politiemannen uit beide kampen aan een verhoor onderwierpen. Een confrontatie werd voorkomen. Wel pakten vandaag de Karadzic-gezinde agenten de politiecommissaris van Banja Luka, die op de hand van Plavšic is, op.

In het kantoor zijn volgens een woordvoerder van de International Police Task Force (IPTF) “zakken en zakken vol bewijsmateriaal” van schendingen van de mensenrechten aangetroffen. Het gaat zowel om documenten als om bandopnamen. Bovendien is materiaal aangetroffen waaruit blijkt dat de aanhang van Karadzic vorige week leden van het Constitutionele Hof onder druk heeft gezet. Het Hof - althans: vier van de zeven aanwezige rechters - besliste vrijdag dat Plavšic in juli de grondwet schond toen ze het parlement van de Servische Republiek naar huis stuurde en vervroegde verkiezingen uitschreef. Eén rechter ontbrak: hij werd door aanhangers van Karadzic aangevallen en belandde met gebroken ribben, messteken in het gezicht en een hersenschudding in het ziekenhuis. Onder het bewijsmateriaal bevinden zich transcripties van afgeluisterde telefoongesprekken waaruit blijkt dat meer leden van het Hof door Karadzic' aanhangers onder druk zijn gezet.

Plavšic herhaalde gisteren in Banja Luka dat ze de beslissing van het Hof naast zich neerlegt, dat ze het parlement heeft ontbonden en dat ze vasthoudt aan vervroegde verkiezingen.“We moeten alles veranderen, van hoog tot laag, het parlement, de regering, alle instanties”, aldus Plavšic. Ze wil “de strijd tegen het kwaad van de terreur” vanuit Pale, Karadzic' machtsbasis, voortzetten.

Een lid van het bestuur van de regerende Servische Democratische Partij (SDS), Svetozar Mihajlovic, is gisteren afgetreden omdat hij het in het bittere conflict tussen de aanhang van Karadzic en Plavšic - anders dan de rest van het SDS-bestuur - eens is met Plavšic. Eerder al traden twee vice-premiers en een zevental lokale en regionale leiders van de SDS af. Zij allen zijn op de hand van Plavšic. Mihajlovic zei gisteren: “Het is onmogelijk een toekomst op te bouwen met cynisme, leugens, valse beloften, verzonnen vijanden en het argument dat de hele wereld de Serviërs veracht.” “De Servische Republiek moet samenwerken met de internationale gemeenschap. Het isolement van de Servische Republiek is een optie zonder vooruitzichten. Onze kinderen zullen het ons niet vergeven. Ze zullen weggaan naar een plek waar ze normaal kunnen leven”, aldus de afgetreden SDS-leider. (Reuter, AP, AFP)