Proces zal zaak-Picornie niet ophelderen

De rechtbank in Haarlem behandelt deze week wat onder supporters 'de veldslag van Beverwijk' is gaan heten. Veertien Feyenoord-hooligans staan terecht voor doodslag en lidmaatschap van een criminele organisatie.

HAARLEM, 19 AUG. Gevangenisstraffen van respectievelijk twee, vijf en vier jaar. Uit deze eisen mag volgens een woordvoerder van justitie in Haarlem blijken dat het menens is. “Er is op die zondagmiddag in Beverwijk iets verschrikkelijks gebeurd”, zegt persofficier van justitie Hemmes-Boender. Justitie wil daar een passend antwoord op geven, maar nam op de eerste procesdag al gas terug, zo bleek gisteren.

Het proces tegen veertien supporters van Feyenoord, volgens justitie “de harde kern”, zal de hele week duren. Deze groep wordt beschuldigd van doodslag, poging tot doodslag en geweldpleging. Voor alle verdachten geldt volgens justitie dat ze hebben deelgenomen aan een criminele organisatie. Het opsporingsapparaat blijkt zeer te hechten aan een veroordeling op dit punt, zo werd uit de toelichtingen duidelijk. Het bewuste artikel kan een middel zijn in de strijd tegen het voetbalvandalisme.

Volgens justitie blijkt uit een aantal zaken dat er sprake is van een min of meer professioneel geleide organisatie: er is een hiërarchische leiding, er zijn aparte onderdelen voor allerlei klussen, zelfs voor het filmen van een gewelddadig treffen. Zo werd de videoband van Beverwijk korte tijd na de slag voor 25 gulden te koop aan geboden in de winkel van de Supportersclub Feyenoord. Bij de voorbereiding van confrontaties spelen Internet en de mobiele telefonie een belangrijke rol.

De verdachte Feyenoorders waren als deel van een veel grotere groep betrokken bij het gewelddadig treffen met Ajax-aanhangers op 23 maart van dit jaar op een veldje langs de A9, vlakbij de Bazar van Beverwijk. De groep (in totaal ging het om ongeveer 150 tot tweehonderd man) was op weg naar Alkmaar waar de Rotterdamse club tegen AZ moest spelen, maar ergens halverwege zou een confrontatie met circa 150 Ajax-supporters worden georganiseerd, zo was per mobiele telefoon overeengekomen. Het werd een kaal terrein langs de autosnelweg.

Bij dit treffen werd gebruik gemaakt van stalen buizen, messen, houten palen, honkbalknuppels en fietskettingen. Eén van de leiders van de Ajax-supporters, Carlo Picornie, bleef dodelijk gewond achter, een andere Ajacied, Fred Joos, overleefde het geweld ternauwernood.

Uit het strafdossier blijkt dat een deel van de Feyenoord-clan zich met een grote hoeveelheid bier, “een paar slokken Apfelkorn”, enkele lijntjes coke en een XTC-pilletje hebben voorbereid op de slag. Sommige getuigen gaven zelf toe “niet helemaal helder” te zijn geweest. Vlakbij de Bazar van Beverwijk 'ontdekten' de Rotterdammers hun vijanden en zetten ze hun in colonne rijdende auto's gewoon stil op de snelweg. Volgens de rechtbank raakten nogal wat gewone weggebruikers, waarschijnlijk op weg naar de Bazar (voorheen de Zwarte Markt), helemaal in paniek.

Gisteren behandelde de rechtbank de dossiers van drie verdachten die al in voorarrest zitten sinds de laatste week van maart. Tegen twee van hen werd het zwaarste ten laste gelegde feit zonder omhaal van woorden als niet bewezen weer ingetrokken. Zij zouden volgens justitie vrijgesproken moeten worden van de doodslag op de 35-jarige voorman van de Ajax-supporters Carlo Picornie. Hun betrokkenheid bij de zware mishandeling van Ajax-aanhanger Fred Joos werd ondanks de soms tegenstrijdige verklaringen van getuigen en ontbrekend bewijsmateriaal wel bewezen geacht.

De eerste verdachte was Vincent M., bijgenaamd 'de mini-hooligan'. Hij heeft Joos met een honkbalknuppel op de rug geslagen; iets wat hij wel wilde toegeven. “Maar ik heb niet echt hard geslagen”, aldus de verdachte. Verder timmerde hij de voorruit uit een antieke auto. De eis tegen hem luidde twee jaar met aftrek en zes maanden voorwaardelijk.

Tegen Leonardo P. werd later in de middag vijf jaar gevangenisstraf geëist met aftrek, een eis waar ook zijn advocaat mr. J. Kuijer flink van schrok. Temeer omdat volgens hem het bewijsmateriaal van geen kant deugt. Samengevat rust die bewijsvoering volgens de raadsman op vage en bedenkelijke getuigenverklaringen van personen die zo zelf buiten schot hopen te blijven. Andere getuigen blijken zelf ook weer als verdachte in deze zaak te figureren en hopen door hun medewerking een gunstig klimaat voor zichzelf te scheppen. Eerder op de dag had officier van justitie F. Oosterhuis toegegeven dat het hele drama nooit helemaal duidelijk zal worden: “Veel supporters zijn te laf om te vertellen wat er precies is gebeurd.”

Voor justitie staat wel vast dat Leonardo P. met een fietsketting heeft staan “rammen” op Carlo Picornie. Die kroop toen al op handen en voeten gewond over de grond. P. ontkent dat het om Picornie ging, volgens hem betrof het iemand anders. Sommige getuigen beschrijven hoe de in Ecuador geboren Feyenoorder bezeten leek van “een soort razernij”. Tegen hem luidde de eis vijf jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest.

Bij Daniel de C., die tegen de avond aan de beurt was, besloot de officier van justitie om net als bij Vincent M. de ten laste gelegde doodslag op Carlo Picornie te laten vallen. Maar de Kaapverdiaan wordt wel verantwoordelijk gehouden voor de zware verwondingen van Fred Joos, die onder meer in een long werd gestoken, beschadigde nieren opliep en een reeks hoofdwonden. De messteek was volgens justitie afkomstig van Daniel de C., die dat ten stelligste ontkent. Hij heeft vanaf het begin toegegeven “een blanke meneer” te hebben gestoken, maar dat was niet Joos. Hij heeft zich na de veldslag gemeld bij de politie en hij heeft ook de plaats aangewezen waar hij het mes achterliet. Volgens de technische recherche was het steekwapen voor sporenonderzoek onbruikbaar, omdat de gebruiker het in de grond had gestoken. Toen de rechtbank van deze Feyenoord-supporter wilde weten waarom hij het mes in zijn schoen had verstopt, zei hij: “We zouden worden gefouilleerd”. Een van de rechters probeerde het nog een keer: “Waarom neemt u een mes mee naar een voetbalwedstrijd? ” Daniel de C. antwoordde daarop: “Ik wilde het gewoon bij me houden”.

De zaak tegen verdachte J. van der T. is vanmorgen begonnen. Een getuige-deskundige op het gebied van herkenningen adviseerde de rechtbank om getuigenverklaringen over deze verdachte te wantrouwen. De officier van justitie leek het hiermee eens en eiste slechts zes maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk, wegens openlijke geweldpleging.

Vandaag zal een van de raadslieden bekendmaken of en waar de videoband van Rijkswaterstaat kan worden geanalyseerd. Deze band, afkomstig uit een camera langs de autoweg bij de Wijkertunnel, is volgens de raadslieden van groot belang. De beide slachtoffers Joos en Picornie zijn er op te zien met in hun directe nabijheid drie mensen. Picornie ligt gewond op de grond, maar richt zich weer op. Er is iemand bij hem. Daarna loopt een man met een witte pet uit het Feyenoordkamp naar hem toe. Volgens advocaat Heukels brengt een van hen dan de dodelijke steek toe. Het is helemaal aan het eind van de veldslag, de andere Feyenoorders zijn allemaal alweer op weg naar de auto's. De gefilmde persoon behoort niet tot de aangehouden verdachten. Volgens de verdediging ontbreken er bovendien acht minuten in de videoband.

De uitspraak volgt over veertien dagen.