PGGM verkoopt vastgoed in steden VS

ROTTERDAM, 19 AUG. Pensioenfonds PGGM heeft al zijn vastgoedbezittingen in de Verenigde Staten van de hand gedaan. De totale portefeuille is voor 1,05 miljard dollar (2,1 miljard gulden) verkocht aan het Amerikaanse vastgoedfonds Cornerstone Properties. Dit werd vandaag desgevraagd door een woordvoerder bevestigd.

Via zijn Amerikaanse vastgoeddochter DIHC ontvangt het pensioenfonds voor de zorg- en welzijnssector 508 miljoen dollar in contanten. Daarvan wordt direct 250 miljoen dollar teruggeleend aan Cornerstone, zodat ongeveer de helft van het bedrag in kas stroomt. De rest van het verkoopbedrag wordt betaald in aandelen. PGGM ontvangt 34,2 miljoen Cornerstone-aandelen van 16 dollar per stuk. Het verwerft daarmee een belang van 40 procent in het Amerikaanse vastgoedfonds. Ook krijgt PGGM twee van de twaalf zetels in de raad van commissarissen.

De vastgoedportefeuille bestaat uit negen kantoren in verschillende Amerikaanse steden, die voor 96 procent zijn verhuurd. Volgens PGGM-woordvoerder L. van Daalen zijn het allemaal “grote kantoren op zeer goede locaties”. In 1994 stond het onroerend goed voor zo'n 900 miljoen dollar in de boeken. Cornerstone verwacht volgend jaar bijna 100 miljoen dollar aan opbrengsten uit de nieuwe bezittingen binnen te halen.

Het beursgenoteerde Cornerstone Properties is een van de grootste op Wall Street verhandelde vastgoedfondsen. De onderneming beheert na de overname van de Amerikaanse PGGM-bezittingen bijna 900 miljoen vierkante meter, veelal kantooruimte.

PGGM is met ruim 670.000 premiebetalende deelnemers en een belegd vermogen van 66 miljard gulden, na het ABP (ambtenaren) het grootste pensioenfonds in Nederland. Het fonds is al enkele jaren bezig met een herstructurering van zijn vastgoedbeleggingen. Het directe bezit van gebouwen wordt omgeruild voor belangen in vastgoedfondsen. Vorig jaar bundelde PGGM zijn vastgoedbelangen al met die van verzekeraar Aegon in het vastgoedfonds Amvest. Beide partijen bezitten een belang van 50 procent in deze onderneming, die een belegd vermogen vertegenwoordigt van ruim vijf miljard gulden. De transactie vertoont een opmerkelijke overeenkomst met de Cornerstone-deal.

In 1995 kondigde PGGM een beleidswijziging aan. Het pensioenfonds wilde 50 tot 60 procent van zijn beheerd vermogen in aandelen gaan beleggen. Eind 1994 lag dit percentage nog op 32. Eind vorig jaar was het al gegroeid tot 47 procent. Door de overeenkomst is er ruim een half miljard gulden beschikbaar gekomen voor herinvestering. PGGM kan echter niet zeggen of deze gelden herbelegd zullen worden in aandelen. Na de verkoop is DIHC overbodig geworden. Voor de sluiting zal PGGM's Amerikaanse vastgoeddochter de lopende zaken afronden.