Orkaan Winnie: veel doden

TAIPEI, 19 AUG. De orkaan Winnie heeft op Taiwan en in China voor dodelijke slachtoffers en grote ravage gezorgd. Op Taiwan zijn ten minste negentwintig mensen om het leven gekomen. De orkaan veroorzaakte zware regenbuien en windstoten die met een snelheid van 150 kilometer per uur over het eiland raasden. In China, waar Winnie de tocht vervolgt, zouden eveneens verscheidene mensen zijn omgekomen en ook daar is de materiële schade groot.

Winnie is de eerste orkaan die Taiwan dit jaar heeft bereikt. De schade is aanzienlijk in het oosten en noordoosten. Verscheidene huizen in de Taiwanese hoofdstad Taipei staan op instorten. Onder het puin van een getroffen flatgebouw zoeken reddingswerkers nog naar een tiental mensen.

Bij een landverschuiving in de bergen ten noorden van Taipei stierven zes mensen, onder wie twee kinderen. Één man kwam om bij een andere aardverschuiving. Drie mensen verdronken in de kelder van hun huis waar ze zich hadden verscholen. Ten oosten van Taipei verdronk een visser nadat hij door de hoge golven van een golfbreker gegooid werd. Een andere man kwam om het leven toen hij van een flatgebouw geblazen werd waar hij vermoedelijk probeerde in te breken.

Gistermiddag bereikte Winnie de oostelijke Chinese provincie Zhejiang. Sommige steden zijn volledig overstroomd. (Reuter, AP)