Origin-voorzitter Butler opgestapt

ROTTERDAM, 19 AUG. Automa- tiseringsbedrijf Origin is aan zijn vierde topman in veertien maanden tijd toe. Gisteren werd bekend dat de Brit Tom Butler vertrokken is als bestuursvoorzitter van Philips' kwakkelende automatiseringsdochter.Voor het opstappen van Butler, die slechts negen maanden eerste man van Origin is geweest, geeft Philips geen specifieke reden. Butler zou zelf tot zijn stap besloten hebben. Een woordvoerder van het Eindhovense elektronicaconcern ontkent dat sprake is van een conflict.

Niettemin is duidelijk dat Philips, onder aanvoering van president Cor Boonstra sinds een jaar druk bezig slechtlopende onderdelen hard aan te pakken, ontevreden is over de gang van zaken bij Origin. J. Hommen, financieel bestuurder van het concern, hekelde vorige maand bij de presentatie van Philips' halfjaarcijfers de bijdrage van Origin, dat voor 82,4 procent eigendom is. “Ze maken niet genoeg uren die ze in rekening kunnen brengen”, aldus Hommen. “We willen graag lagere algemene kosten en hogere opbrengsten zien.”

Origin behoort met een omzet van 2,4 miljard gulden (1996) tot de grootste softwarebedrijven ter wereld. Terwijl de winsten bij concurrenten, die de vraag naar hun diensten nauwelijks aankunnen, tot astronomische hoogten stijgen, blijft het resultaat van Origin minimaal. Vorig jaar boekte het een verlies van 108 miljoen gulden, mede als gevolg van 128 miljoen gulden aan reorganisatie- en fusiekosten. Origin ontstond in januari 1996 door fusie van BSO/Origin en Philips Communications & Processing.

Tot medio 1996 werd Origin geleid door Henk Cohen, die zijn functie opgaf voor een baan bij Philips maar daar snel weer vertrok. Cohen werkte vorig jaar zomer nog zijn opvolgers, de Amerikaanse chief executive officer Geoffrey Carroll en diens rechterhand Tom Butler, in. Beiden waren door Philips naar Origin gehaald op grond van hun aandeel in de groei en winstgevendheid van de Amerikaanse automatiseringsgigant EDS in Europa. Carroll werd al in november vorig jaar door Philips zonder publieke opgaaf van redenen aan de kant geschoven en opgevolgd door Butler.

Eerder dit jaar floot Philips-topman Boonstra Butler terug nadat hij ambitieuze groeiplannen presenteerde, die uitgingen van 4 miljard gulden omzet in het jaar 2000. Boonstra maakte duidelijk dat de winstgevendheid eerst op peil moet zijn. Butler reageerde geïrriteerd op die terechtwijzing.

De leiding van Origin berust nu voorlopig bij Philips-bestuurder Hommen.