Nieuw dieptepunt roepia

JAKARTA, 19 AUG. De valuta-crisis in Indonesie zette vandaag door met een nieuw record-dieptepunt van de roepia ten op zichte van de Amerikaanse dollar. De munt doorbrak net als gisteren de psychologisch belangrijke grens van 3.000 roepia tegen een dollar en bereikte vanochtend zelfs het nooit eerder vertoonde niveau van 3.035. Kort na de middag was de munteenheid weer opgekrikt tot 3.005 roepia voor een dollar.

De roepia is in een vrije val terechtgekomen sinds de Bank Indonesia donderdag bekend maakte de munt te laten zweven. Daarmee wilde de nationale bank zich te weer stellen tegen speculatieve aanvallen van beleggers die onlangs ook al andere Zuid-Oost Aziatische munteenheden op de korrel namen. Gisteren was er al sprake van dat de waarde van de roepia dertien procent gedaald was sinds de Bank Indonesia de bandbreedte losliet waartussen de waarde van de nationale munt mocht fluctueren.

President Soeharto heeft afgelopen zaterdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsdag (17 augustus) het bedrijfsleven opgeroepen de kalmte te bewaren. Niettemin wordt sindsdien zichtbaar dat vele lokale bedrijven vluchten in de dollar. “Er is paniek in de markt,” verklaarde een effectenmakelaar vanochtend tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press.

Als gevolg van de roepia-crisis is ook de Aandelenbeurs van Jakarta (JSX) springerig geworden. Gisteren tuimelde de samengestelde index van de beurs 51 punten naar beneden, ofwel 8.3 procent, tot 556. Daarmee werd het record dieptepunt overtroffen van 32 punten op een dag na de politieke rellen van 27 juli vorig jaar in Jakarta. Uiteindelijk bracht een grote aankoopcampagne door staatsfondsen gisteren een gedeeltelijk herstel, waardoor de markt sloot op 599 punten. Effectenhandelaren zeiden gisteren verdere duikelingen te verwachten, omdat de roepia-crisis wordt versterkt door 3.1 procent daling van de Dow Jones-index afgelopen vrijdag. Vanochtend bleek de handel echter weer aan te trekken; rond het middaguur sprong de composiet-index twee procent omhoog tot 611.215

Soeharto heeft toegezegd dat het vigerende strenge monetaire en fiscale beleid zal worden gehandhaafd totdat de nationale munt een nieuw evenwicht heeft bereikt. Hij waarschuwde overheidsinstellingen en bedrijven voorzichtig om te springen met buitenlanse leningen, voorgenomen plannen te herzien en opnieuw te kijken naar hun afhankelijkheid van buitenlandse leningen, die in de afgelopen jaren van economische groei sterk is toegenomen.

    • Frank Vermeulen