Mona-topman naar HMG

ROTTERDAM, 19 AUG. De huidige directeur van zuivelfabrikant Mona, Bob Steetskamp, wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe bestuursvoorzitter van de Holland Media Groep (HMG), het concern achter de tv-zenders RTL4, RTL5 en Veronica. De benoeming is formeel nog niet rond, maar diverse ingewijden verwachten dat die donderdag bekend gemaakt zal worden.

De directeur van Mona volgt dan Huib Boermans op die in juni werd ontslagen op beschuldiging van belangenverstrengeling. De benoeming van Steetskamp is niet onomstreden. De overgebleven directie van HMG, bestaande uit Willem van der Meer de Walcheren en Patrick Tillieux, heeft bij verschillende gelegenheden duidelijk gemaakt dat zij liever zonder nieuwe voorzitter verder zou gaan. De twee leden van de raad van bestuur hadden dan meer taken willen delegeren aan de drie programmadirecteuren van Veronica, RTL4 en RTL5.

Ook bij het personeel bestaan vraagtekens. De ondernemingsraad heeft er bij de aandeelhouders op aangedrongen dat er iemand benoemd zou worden met ervaring in de radio- en televisiewereld. Steetskamp heeft die ervaring niet. Wel is hij als voorzitter van de BVA, de vereniging voor Nederlandse adverteerders, bekend met de commerciële aspecten van media.

Voorzitter Jaap Stalenburg van de ondernemingsraad van HMG noemt Steetskamp “een hele goeie kandidaat”, maar zegt daarbij dat hij de directeur van Mona persoonlijk goed kent. Stalenburg heeft “uit de wandelgangen” vernomen dat Steetskamp het gaat worden. Hij verwacht niet dat de op handen zijnde benoeming op problemen bij de OR zal stuiten. Hem ontbreekt weliswaar ervaring in de televisiewereld “maar Steetskamp heeft wel visie”, aldus Stalenburg.

Naar verluidt zijn vooral Sautter en VNU-topman Joep Brentjens voorstander van Steetskamp als nieuwe bestuursvoorzitter omdat hij een echte commerciële achtergrond heeft.

    • Jaco Alberts