Limburg krijgt heen en weer van pont

BERG AAN DE MAAS, 19 AUG. “Weet u zeker dat ik nog terugkan?”, vraagt een eenzame fietser voordat hij bij ondergaande zon de veerpont Spes Mea betreedt. Het is negen uur. “Ja hoor, we varen tot elf uur”, stelt veerman Gense hem gerust. Met een bezorgde blik gaat de fietser aan boord. Voor niets brengt de veerman hem naar de overkant, vijftig meter over een rimpelloze rivier.

Op de Nederlandse oever ligt het beschermde dorpsgezicht van het Limburgse Berg aan de Maas, aan de Belgische overkant ligt Meeswijk met het rommelige café De Overzet. Hier komen voornamelijk Nederlanders onder een afdak van plastic golfplaten van het uitzicht op hun land genieten.

De veerpontverbinding is zowel van Nederland als van van de Vlaamse Dienst voor het Albertkanaal, de veerboot heeft een Nederlandse exploitant. De Vlamingen willen de veerdienst liefst dag en nacht laten varen, maar stelden in verband met Nederlandse milieuregels niet meer voor dan een verlenging van de openingstijden tot twaalf uur tijdens de maanden juli en augustus. Rijkswaterstaat maakte daar voor alle zekerheid elf uur van, voordat zij een hinderwetvergunning aanvroeg bij de gemeente Stein, waar Berg aan de Maas deel van uitmaakt. “Wij dachten dat we die zonder meer zouden krijgen, dus gaven we de exploitant alvast toestemming”, zegt de woordvoerder van Rijskwaterstaat.

Maar Nederlandse buurtbewoners zagen hun rust verstoord door het gerammel van het veer en het lawaai van autos en motoren die met brullende motor en slippende banden de steile hellingen opreden. De gemeente moest hen gelijk geven: uit geluidsmetingen bleek dat de grenzen voor achtergrondgeluid werden overschreden. Er kwam dus geen vergunning en de gemeente verzocht Rijkswaterstaat de exploitant te vragen om met ingang van gisteren om half tien met varen te stoppen.

Zaterdag had de exploitant van de veerboot nog in de krant laten zetten dat de pont met ingang van maandag 18 augustus aan de kant moest. Gisteren bedacht Rijkswaterstaat zich: “We hadden niet gedacht dat de Belgen zoveel bezwaar zouden maken”, zegt een woordvoerder. “Maar het veer is voor de helft van hun. Dus hebben we maar gezegd dat het veer tot elf uur mag doorgaan, ook al is het niet helemaal legaal. Alleen als de gemeente ons echt wil dwingen, stoppen we eerder.”

De gemeente Stein heeft inderdaad een brief aan Rijkswaterstaat klaar liggen, maar volgens een woordvoerder heeft die niet een echt dwingende toon: “Het is een vriendelijk doch dringend verzoek om te stoppen om half tien.”

    • Jacques Herraets