Lee Perry

Lee 'Scratch' Perry: Arkology. Island Jamaica CRN CD6.

Op een avond in 1972 werd Lee 'Scratch' Perry wakker in Kingston, Jamaica en hoorde muziek komen uit de boom waar hij onder lag. Het was voor hem een niet mis te verstaan teken dat hij op die plek zijn opnamestudio The Black Ark moest bouwen. Perry is anders dan de meeste andere stervelingen, en ook als producer van reggaemuziek ging hij een eigen, onnavolgbare weg. Met een minimum aan apparatuur creëerde hij fantastische geluiden, en liet hij zijn muzikanten boven zichzelf uitstijgen. Op Arkology, een box met drie cd's, is te horen hoe bijzonder de opnamen waren die Perry maakte met The Upsetters, The Congos, The Meditations en The Heptones: krachtige, bevlogen reggae die vol mysterieuze geluiden zat. De 52 nummers tellende box bevat klassieke songs als Junior Murvin's 'Police And Thieves', Max Romeo's 'War In A Babylon' en 'Chase The Devil' (nog gesampeld door The Prodigy in hun hit Outer Space) en Perry's eigen prachtig melancholieke 'Dreadlocks In Moonlight'. Ook bevatten de cd's veel dubs: de instrumentale versies waarin met geluidseffecten wordt geëxperimenteerd. Met een informatief boekje en een aantal niet eerder uitgebrachte tracks is de box een hoogtepunt in Perry's enorme discografie.

    • Sietse Meijerr