Interesse Amerikanen in SHV Makro's

UTRECHT, 19 AUG. De Nederlandse en Europese Makro's komen mogelijk in Amerikaanse handen. SHV uit Utrecht, de eigenaar van de groothandels, bestudeert voorstellen van verschillende geïnteresseerden, waaronder een partij uit de VS. Eerder had SHV bekendgemaakt alleen met het Zwitserse Metro-concern te onderhandelen.

Niet bekend

Metro-topman E. Conradi uitte tegenover verslaggevers van Financial Times en Handelsblatt dinsdag zijn twijfel over het succes van de onderhandelingen met SHV. Hij is weliswaar “niet pessimistisch” over de gesprekken, maar SHV heeft hem laten weten dat er andere partijen zijn opgedoken. “SHV checkt ook andere offertes. Dat is iets wat iemand serieus moet nemen”, zei hij. Een woordvoerder van SHV wilde dinsdag geen commentaar geven.

Toch heeft Metro een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie, zo laat Conradi weten. De banden tussen de Zwitsers en SHV zijn sterk. De twee werken samen bij de verkoop in acht landen. Ook bezit Metro veertig procent van de aandelen in de Europese Makro-organisatie. Conradi denkt dat zijn concern “zonder twijfel een bepaalde kennis- en sympathievoorsprong heeft op de anderen”. Metro denkt dat de eigenlijke onderhandelingen met het Utrechtse concern pas in oktober beginnen. Dan begint volgens Conradi pas de “hete fase”.

Begin juli maakte SHV bekend met Metro te onderhandelen over de verkoop van zijn Europese detailhandelsactiviteiten. Bij de transactie zijn 86 Makro's en vijf Nederlandse Maxis-hypermarkten betrokken. De te verkopen omzet bedraagt f 15 miljard. De Nederlandse Makro's kennen een omzet van ongeveer 1 miljard gulden.

Door de verkoop van de winkelactiviteiten keert SHV, het grootste familiebedrijf in Nederland, terug naar zijn oorsprong, de handel in energie. (ANP)