Iggy Pop

Iggy And The Stooges: Raw Power (Columbia Legacy 4851762)

Wollig, modderig en poezelig. Het zijn de laatste woorden die in verband gebracht kunnen worden met het compromisloze gitaarlawaai van Iggy And The Stooges. Toch slaagde gelegenheidsproducer David Bowie er in 1973 in om de elpee Raw Power van de groep van zijn vriend Iggy Pop zo te laten klinken.

In werkelijkheid klonken The Stooges veel rauwer, wist Iggy. Om dat te bewijzen maakte hij hoogst persoonlijk een remix waarbij hij de wijzers flink in het rood liet uitslaan. De nieuwe cd-versie van Raw Power is een openbaring, omdat nummers met veelzeggende titels als Gimme Danger en Your Pretty Face Is Going To Hell voor het eerst zo zenuwslopend rauw en hard klinken als ze indertijd bedoeld waren. Bowie's gladstrijkerij kon niet verhinderen dat Search and Destroy uitgroeide tot een veel gecoverde garagerock-klassieker, die in de oorspronkelijk bezetting met gitarist James Williamson klinkt als een op muziek gezet oorlogstafereel met gitaren en drums als wapentuig.

    • Jan Vollaard