Herman Hertzberger gaat Tel Aviv uitbreiden

AMSTERDAM, 19 AUG. Architectuurstudio Herman Hertzberger heeft de prijsvraag gewonnen voor de bebouwing van de kuststrook bij het centrum van Tel Aviv. Voor de bouw van enkele duizenden woningen op deze strook schreven en de gemeente Tel Aviv en een samenwerkende projectontwikkelaar een prijsvraag uit, waaraan naast Hertzberger onder anderen de Engelse architect Richard Rogers en de Amerikaanse bureaus Skidmore, Owings & Merrill en Kohn/Pedersen/Fox deelnamen.

Hertbergers stedebouwkundig ontwerp voor de uitbreiding van Tel Aviv sluit aan op de 'witte stad', de verkaveling van Tel Aviv die in de jaren twintig en dertig werd gevuld met de veelal witte gebouwen en villa's van architecten die aanhangers waren van het Nieuwe Bouwen. Hertzbergers plan bestaat voornamelijk uit zogenaamde urban villa's, appartementengebouwen van 6 tot tien verdiepingen. De villa's worden omzoomd door een parkstrook waarin Hertzberger enkele hoge woontorens heeft gepland. Voor de kust voorziet het ontwerp in enkele langerekte eilanden waar huizen op palen zouden kunnen komen.

Hertzberger werkt nu aan de precisering van het ontwerp voor Tel Aviv in samenwerking met de Israelische architect Moshe Zur, die de tweede prijs won. De verwachting is dat Hertzberger de eerste tweeduizend van de in totaal vijfduizend te bouwen woningen zal ontwerpen.