Haider: referendum over monetaire unie

WENEN, 19 AUG. Jörg Haider, leider van de extreem-rechtse Freiheitlichen (FPÖ), wil een referendum over de Oostenrijkse deelname aan de Economische en Monetaire Unie (EMU). Daartoe zal de FPÖ, de derde partij in Oostenrijk, dit najaar een “informatiecampagne” beginnen om steun te krijgen voor het idee. Bij voldoende steun kan de bevolking via een zogeheten Volksbegehren een referendum afdwingen. Volgens Haider is de EMU belangrijk dan de NAVO, waarover de Oostenrijkse regering wel een referendum wil houden.

De FPÖ roept op tot een referendum uit angst voor een zwakke euro. Volgens partijvoorzitter Riess-Passer, die tot 1996 voor de FPÖ lid was van het Europese parlement, proberen verschillende Eurpese staten met monetaire trucs aan de criteria voor EMU-deelname te voldoen.

In 1994 stemde 66 procent van de Oostenrijkers voor toetreding tot de Europese Unie, ondanks heftig verzet van de FPÖ. Maar volgens een recente opiniepeiling vreest bijna de helft van de Oostenrijkers dat de euro veel zwakker zal zijn dan de schilling, die gelieerd is aan de sterke Duitse mark.

Volgens de Oostenrijkse regering heeft het land al lang ingestemd met deelname aan de EMU, toen het op 1 januari 1995 tot de Unie toetrad. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën noemde Haiders voorstel “problematisch vanuit juridisch standpunt” en “gevaarlijk vanuit politiek-economisch standpunt”, omdat een polemiek over de euro onwenselijk zou zijn.

Dat staat echter volgens Haider een referendum niet in de weg, omdat de regering in '94 een harde schilling heeft beloofd en verschillende Europese landen op een oneigenlijke manier aan de EMU-criteria proberen te voldoen. (AFP)