Duitse bondscoach: te veel buitenlanders

BELFAST, 19 AUG. Berti Vogts is een fel tegenstander van het grote aantal buitenlandse spelers in de Bundesliga, de hoogste Duitse voetbalcompetitie. De bondscoach liet gisteren in de voorbereiding op het WK-kwalificatieduel, morgenavond in Belfast tegen Noord-Ierland, opnieuw zijn kritiek blijken.

Vogts onderbouwde zijn verhaal met statistische gegevens van de Duitse voetbalbond waaruit blijkt dat in de eerste competitieronde 40 procent meer buitenlandse voetballers in de basis stond dan een jaar daarvoor.

Over de kwaliteit van de buitenlanders is Vogts evenmin te spreken. “Er zijn steeds meer middelmatige spelers bijgekomen.” Over de Bulgaar Balakov van VfB Stuttgart en de Braziliaan Elber van Bayern München klaagt de trainer dan ook niet. “Maar het stoort me dat sneller gekozen wordt voor een middelmatige buitenlander dan een jeugdspeler.”

Vaak spelen de buitenlanders op belangrijke posities in het elftal. Van de 36 spitsen in de Bundesliga, komen er twaalf uit Duitsland. Veertig van de 90 middenvelders zijn van buitenlandse komaf. “Zij nemen vaak de centrale rol in het elftal in en nemen bovendien de vrije trappen”, aldus Vogts.

De meeste trainers in de competitie zijn het niet met Vogts eens. Zij beschouwen buitenlanders als een aanwinst voor de Bundesliga. “Daardoor zal de competitie zich op technisch en tactisch vlak verder ontwikkelen”, aldus Peter Neururer van FC Köln.

Schalke O4 is de club met de meeste buitenlandse spelers in de selectie. Bij de club uit Gelsenkirchen spelen elf 'vreemdelingen', waaronder de Nederlanders René Eijkelkamp, Marco van Hoogdalem, Johan de Kock en Youri Mulder. Bij Arminia Bielefeld, Hertha BSC Berlin en FC Köln staan tien buitenlanders onder contract. (SID)