Drie wieleramateurs Rabo overgeheveld naar profsectie

ROTTERDAM, 19 AUG. De Nederlandse wielerploeg Rabobank is een oude belofte nagekomen. Bij aanvang van de sponsoring in het najaar van 1995 beloofde topman H. Wijffels dat de doorstroming van Nederlands talent de hoogste prioriteit zou krijgen. Bijna twee jaar later krijgen drie amateurs van Rabobank een tweejarig profcontract aangeboden. Johan Bruinsma, Marc Lotz en Bert Hiemstra rijden vanaf 1 januari bij de elite.

Vooral de 20-jarige Bruinsma staat bekend als een veelbelovende coureur. Hij kampte de afgelopen jaren met de naweeën van de ziekte van pfeiffer. In juni werd Bruinsma Nederlands kampioen bij de amateurs. De 23-jarige Lotz werd beloond voor zijn zware opdracht om school en sport te combineren. Lotz volgt een studie aan de HEAO. Hij behaalde goede resultaten in buitenlandse koersen. De 24-jarige Hiemstra was vorig jaar stagiair bij de beroepsrenners van Rabobank. Hij werd dit voorjaar tweede in de Teleflex Tour.

Volgens manager Jan Raas heeft het drietal veel potentie. “Het zijn jonge veulens die nog een hoop moeten leren. Ze krijgen een aangepast programma. Je moet oppassen voor overbelasting. Neem van mij aan dat een jongen als Ullrich met zijn 23 jaar in Nederland niet voorhanden is.”

Rabobank kreeg deze zomer de nodige kritiek, na het aantrekken van een aantal buitenlandse wielrenners. Door de komst van de Zwitser Beat Zberg, de Belg Marc Wauters en de Deen Danny Jonasson zou er weinig ruimte zijn voor Nederlands talent. Volgens Raas was de kritiek ongefundeerd. “Vergeet niet dat Erik Breukink en Johan Bruyneel vertrekken. Die moet je adequaat vervangen. Je bent als sponsor gedwongen enkele topcoureurs aan te trekken, anders kom je niet aan de benodigde UCI-punten en kun je de Tour de France en de wereldbekerwedstrijden op je buik schrijven. Daar is natuurlijk niemand bij gebaat.”

De dominante positie van de amateurploeg van Nico Verhoeven leidde ook tot protesten van de concurrentie. Rabobank reed dit seizoen voor het eerst met een amateurafdeling. Teamleider Verhoeven contracteerde veel talenten van minder kapitaalkrachtige sponsors. Bij het Nederlands kampioenschap leidde dit beleid tot drie podiumplaatsen voor drie Raborenners. De concurrentie sprak van een 'ongezonde situatie'. Volgens Raas valt het wel mee met de overheersing van Rabobank. “Bij de topcompetitie hebben we nog geen wedstrijd gewonnen. Het is allemaal kinnesinne.”

Raas is zeer enthousiast over de juniorenafdeling van Rabobank. De jongste lichting wordt begeleid door oud-prof Frans Maassen, die verantwoordelijk is voor de goede resultaten in voornamelijk buitenlandse koersen. Raas: “We geven er zo min mogelijk ruchtbaarheid aan en zetten geen uitslagen in de krant. Die knapen komen nog genoeg in de picture.”