De wereld een dorp

Enkele seconden na het intikken van mijn achternaam in de zoekmotor van AltaVista is er resultaat: 256 vindplaatsen. IJdelheid is heel wat waard maar er is meer. Van South Dakota gaat het naar North Carolina, van de Leidse universiteit weer terug naar Californië. Wie zijn toch al die mensen met dezelfde achternaam als ik?

Het zijn geen familieleden want ik ken ze geen van allen. Sommige vindplaatsen noemen alleen de naam Ligtenberg, bij anderen staat een e-mailadres. Ik stuur wat e-mails en soms komt er iets terug. Afstandelijk en nieuwsgierig of enthousiast en oppervlakkig. Van de universiteit van Davis in Californië komt e-mail van iemand die zegt dat haar man Ligtenberg heet en dat haar schoonvader uit Nederland is geëmigreerd. Na wat omwegen en tussenpozen ben ik opeens in contact met haar schoonzusje, die Ahna Ligtenberg heet en ook in Davis woont. Welkom in de global village, de wereld een dorp.

Ahna's vader Maarten en die van mij komen oorspronkelijk allebei uit Dongen in Noord-Brabant maar ze kennen elkaar niet. Ahna en ik hebben een betovergrootvader gemeen. Onze vaders zijn zich vaag bewust van de andere tak. Ahna's vader trouwde met een Amerikaanse en emigreerde naar Californië. Ze kregen vijf kinderen, die geen van allen Nederlands spreken maar wel erg van drop houden. We organiseren een piepkleine reünie, dus op een zatermiddag bevind ik mij in Davis, niet ver van Sacramento.

Ahna is getrouwd met Mitch en ze heeft twee kinderen. Ze heeft haar ouders uitgenodigd en ook haar twee broers. Ahna's moeder en vader rijgen kipsaté aan stokjes voor het avondeten. Is er enige gelijkenis tussen mijn familie en deze Ligtenbergen? Lijkt Ahna op een van mijn nichtjes of haar vader op een oom? Misschien wel, maar het is niet meer dan een toevallige gelijkenis. We praten over de familie en gaan terug naar betovergrootpa in Dongen. Eigenlijk weten we nauwelijks iets over hem. Ahna's vader spreekt Engels met een onmiskenbaar Nederlands accent maar hij heeft besloten nooit meer Nederlands te spreken. Hij vindt Engels veel mooier. Zelfs tegen zijn broers en zussen in Nederland spreekt hij Engels, de voertaal van de global village.

lucasl@pipeline.com

    • Lucas Ligtenberg