Damrak schiet omhoog met bijna 4 procent

AMSTERDAM, 19 AUG. Een ware koersexplosie heeft vanmorgen de koersen van de belangrijkste beursfondsen in Amsterdam een enorme stijging bezorgd. Een hoger Wall Street, betere dollar en groot animo onder beleggers stuwden de AEX-index bijna 4 procent op.

AMSTERDAM Rond het middaguur noteerde de AEX-index een winst van 33,29 punten (3,67 procent) op 950,90 punten. Gisteren sloot de index al met een winst van 2,5 procent. Beleggers bleken weer massaaal in de markt te stappen, nadat een gunstige ommekeer de koersen gisteren van een aanvankelijk verlies van 2 procent naar een winst van 4 procent stuwde.

Met de enorme sprong van vanmorgen zette de Amsterdamse effectenbeurs de opgaande lijn van gisteren voort, toen de AEX al ruim 23 punten hoger was gesloten. Ook de beurzen van Londen en Frankfurt gingen uiterst vast van start, hoewel de koerswinst daar aanmerkelijk bescheidener was dan in Amsterdam.

Een van de drie rente-hordes van deze week werd vanmorgen al genomen, toen de Bundesbank, de Duitse centrale bank, de geldmarktrente ongemoeid liet. Vanavond begint de vergadering van de Amerikaanse centrale banken over het rentebeleid, donderdag komt het bestuur van de Bundesbank voor het eerst sinds het zomerreces weer bijeen. Van een vrees voor hogere rentes bleek vanmorgen weinig. De obligatiemarkten waren vast, en de dollar boekte winst op 2,07 gulden.

De koersen gingen over een breed front omhoog. Alle hoofdfondsen profiteerden van de ommekeer in het sentiment. De financiële waarden behoorden tot de koplopers. ABN Amro boekte een koerswinst van 2,70 gulden op 49,70 gulden. De bank komt deze week met cijfers en beleggers houden rekening met een “superverrassing”. Andere financiële waarden gingen mee in het kielzog. ING won 4,40 gulden op 98,90 gulden. Aegon klom 7,60 gulden op 152,30 gulden. Fortis dikte 3,30 gulden aan op 89,40 gulden.

PolyGram was procentueel de grootste stijger onder de hoofdfondsen, met een winst van 9,40 gulden op 119,40 gulden. Ahold volgde op de voet met een plus van 3 gulden op 58,90 gulden. Het anders zo populaire ASM Lithography was de enige achterblijver: prijshoudend op 186,50 gulden.

Op de lokale markt deden de twee buitenlandse staalbedrijven Chicago Iron and Bridge Company en beursnieuweling Ispat in negatieve zin van zich spreken. De eerste verloor 2,80 gulden op 41,20 gulden. Ispat ging 2,30 gulden achteruit op 56,70 gulden en dook daarmee onder de introductiekoers van 57,50 gulden, waarmee het bedrijf begin augustus naar de beurs ging.

NEW YORK New York heeft zich maandag voor een groot deel hersteld van de forse achteruitgang van 247 punten op vrijdag. Vooraf was gevreesd dat de aandelenkoersen nog verder omlaag zouden schieten, maar die angst bleek ongegrond. Na een dag waarin de noteringen flinke schommelingen moesten ondergaan, sloot de Dow Jones-index 108,70 punten hoger op 7803,36.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was lager, maar het verlies bleef beperkt. De Nikkei-index van 225 fondsen verloor 80,10 punten om te eindigen op 18.961. Beleggers waren er teleurgesteld over dat er niet een krachtig herstel optrad zoals eerder op Wall Street.