Damrak maakt daling koersen grotendeels goed

AMSTERDAM, 19 AUG. De aandelenkoersen zijn vanmorgen op het Damrak weer omhoog geschoten. Rond het middaguur noteerde de AEX-index een winst van 33,29 punten (3,67 procent) op 950,90 punten.

Gisteren sloot de index al met een winst van ruim 23 punten, een koersstijging van 2,5 procent. Daarmee is een flink deel van de koersschade die vorige week werd geleden weer goedgemaakt. Toen zakte de index tussen woensdagochtend en vrijdagmiddag van 978 punten naar 894 punten.

Een herstel van Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde met een winst van 1,41 procent sloot, en een hogere dollar op 2,07 gulden zetten bij opening de toon op het Damrak.

Ook in de rest van Europa was de stemming gunstig. Londen steeg met 1,3 procent rond het middaguur, Frankfurt met 2,2 procent en Parijs met 1 procent. De koersstijging in Amsterdam was veel groter, zoals de dalingen vorige week ook scherper waren dan in de rest van Europa. “Het lijkt wel alsof elke beurscorrectie steeds sneller ongedaan wordt gemaakt”, zei een handelaar van een effectenbank vanmorgen. “We zullen wel vaker dalingen zien, maar de gunstige trend in de aandelenmarkt blijft blijkbaar ongeschonden.”

Een grote belegger signaleerde vanmorgen dat vooral particulieren en beurspartijen de handel bepaalden. Handelaren die alvast aandelen hadden verkocht om zo te verdienen aan een verdere beursdaling, moesten de aandelen haastig terugkopen, en voegden extra stuwkracht toe aan de koersen. Grote beleggers werden maar mondjesmaat gesignaleerd.

“Er zit weinig intelligentie in de koersstijgingen”, zei een handelaar vanmorgen. “Wat je nu ziet zijn de opgeluchte particulieren die weer kopen en professionele beleggers die mee moeten doen.”

Uitblinker vanmorgen was het aandeel Polygram dat in een mum van tijd met 7,82 procent omhoog schoot, zonder dat er openbaar nieuws over het bedrijf was. Ook aandelen van financiële instellingen waren zeer in trek.