Bewoners voeren actie tegen komst Somalisch gezin

ROTTERDAM, 19 AUG. Bewoners van de Hugo Verriesthof in Den Bosch voeren actie tegen de komst van een Somalisch gezin. Het gezin kreeg een woning toegewezen in deze straat.

Een spandoek met het opschrift 'Wij willen geen Somaliërs, vol is vol' was opgehangen toen het gezin de woning kwam bezichtigen. Ruim dertig bewoners stonden voor de deur om hun opvatting kracht bij te zetten. De Stichting Hertoghuizen, eigenaar van de woningen aan de Hugo Verriesthof, en de gemeente Den Bosch zullen de buurtbewoners aanklagen wegens discriminatie wanneer zij hun standpunt niet herzien.

Het Somalische gezin kwam vier jaar geleden naar Nederland en heeft de vluchtelingenstatus. De flat waarin zij nu wonen is klein. Bovendien moet de zwangere vrouw zeven trappen beklimmen waarbij zij al meerdere malen is uitgegleden en van de trap is gevallen. Op aanraden van een arts kwam het gezin op de urgentielijst voor een ander huis. De benedenwoning aan de Hugo Verriesthof kwam als eerste in aanmerking.

Volgens de bewoners heeft hun actie niets te maken met discriminatie. Tegen buitenlanders op zich hebben ze niets, zo beweert de bewoner van nummer zes. “Wij willen het gevoel houden in Nederland te wonen”, zegt hij. “Zo meteen wonen er hier meer allochtonen dan Nederlanders.” Op dit moment zijn vier van de zesentwintig gezinnen van buitenlandse afkomst. En dat vinden de buurtbewoners genoeg. “Ik wil dat mijn zoon met Nederlandse kinderen buiten speelt. Ik wil gewone blanke Nederlanders zien als ik door mijn straat loop. Want met buitenlanders kan je nauwelijks praten.”

Ook vrezen de bewoners dat de buurt als geheel “achteruit” zal gaan wanneer het aantal buitenlanders toeneemt. Een bewoonster, die anoniem wil blijven, zag dat gebeuren in haar vorige straat. “Ik ben naar de Hugo Verriesthof verhuisd, omdat in mijn vorige buurt de blanken wegtrokken en het aantal buitenlanders steeds groter werd. Op het laatst was het net een getto. Ze doen niets aan hun tuintjes en de huizen zijn vaak uitgeleefd. Nu zal hetzelfde hier zeker gebeuren.”

De gemeente Den Bosch en de Stichting Hertoghuizen voeren morgen een gesprek met de bewoners. Wanneer zij niet hun excuses aanbieden en het gezin alsnog verwelkomen, wordt er een gerechtelijk onderzoek ingesteld wegens discriminatie. De officier van justitie en de politie zijn op de hoogte gesteld van de situatie.

Burgemeester A. Rombouts kwam net terug van vakantie toen de actie begon: “Ik ben me doodgeschrokken dat mensen anderen dit aandoen. Het is ontoelaatbaar en moreel verwerpelijk. Ik hoop dat de bewoners tot inkeer komen, anders zullen zij de juridische gevolgen moeten dragen. Dit is pure rassendiscriminatie.”

De bewoner van nummer zes is niet bang voor vervolging. “We zijn met vijftig, zestig mensen. Die sluiten ze heus niet allemaal op. Bovendien, wij zijn geen tuig. Wij zijn keurig nette mensen. En we gaan door met protesteren tot we onze zin krijgen. Vol is vol.”