Begin van nucleair project in N-Korea

SEOUL, 19 AUG. In Noord-Korea is vanmorgen officieel begonnen met een nucleair project dat volgens rivaal Zuid-Korea en het Westen de sleutel kan zijn voor evenwicht en vrede op het Koreaanse schiereiland.

Een internationaal consortium (KEDO), geleid door de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan, zal twee lichtwaterreactoren van duizend megawat bouwen in Kumho, een verlaten berggebied in het oosten van Noord-Korea. De bouw zou tussen de zeven en tien jaar in beslag nemen. In ruil belooft de regering in Pyongyang zijn nucelaire programma stop te zetten dat volgens het Westen bedoeld was voor de produktie van kernwapens.

Het Westen vermoedt dat Pyongyang genoeg plutonium heeft verzameld om een of twee kernbommen te bouwen. Noord-Korea zou met kernwapens het welvarende Zuid-Korea onder druk kunnen zetten, waarmee het sinds de Koreaanse oorlog van het begin van de jaren vijftig op voet van oorlog verkeert. Ook zouden eventuele kernwapens verkocht kunnen worden aan terroristische groeperingen, zodat het geld daarna zou kunnen worden aangewend om het verarmde land van een economische crisis te redden.

De bouw van de reactoren is onderdeel van een programma dat in 1995 door het KEDO werd ontworpen. Het programma voorziet in de jaarlijkse levering van 500.000 ton olie in afwachting van het in werking stellen van de reactoren. Het KEDO is verantwoordelijk voor de financiering van het Noord-Koreaanse project.

Stephen Bosworth, de Amerikaanse voorzitter van het KEDO, zei dat de officiële openingsceremonie van politiek belang is omdat het de geloofwaardigheid van het consortium bevestigt. Zo'n tweehonderd mensen hebben aan de ceremonie deelgenomen. (Reuter, AFP)