Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Waterreus enige verliezer bij PSV

AMSTERDAM, 18 AUG. Mistroostig gaf hij zijn bloemen weg aan een fotograaf. Ronald Waterreus miste gisteravond het triomfantelijke gevoel dat de andere PSV'ers wel hadden na de overwinning op Roda JC (3-1) waardoor de Johan Cruijff Schaal in het bezit bleef van de landskampioen. Net als vorig jaar betekende dit de eerste prijs voor de Eindhovenaren in het nieuwe seizoen.

Maar voor doelman Waterreus was er eerder reden om te treuren dan in feeststemming te verkeren. Hij volgde de nogal duffe vertoning knarsetandend vanaf de reservebank. Daarop vertoefde hij de afgelopen weken wel vaker, want Waterreus en zijn nieuwe concurrent Georg Koch speelden in de voorbereiding om en om. Maar dat trainer Dick Advocaat gisteren de voorkeur gaf aan de 25-jarige Duitser was voor Waterreus reden om conclusies te trekken. Hij beseft dat hij voorlopig de concurrentieslag heeft verloren met Koch.

Advocaat had immers enkele weken geleden aangekondigd dat de keeper die tegen Roda JC onder de lat staat, ook zijn vertrouwen krijgt bij de aanvang van het nieuwe seizoen. In de Amsterdam Arena legde Advocaat uit dat Koch zijn uitverkiezing heeft verdiend op basis van de wedstrijd tegen Arsenal. In dit vriendschappelijke duel verrichtte de robuuste doelman een paar fraaie reddingen in één-tegen-één-situaties met Ian Wright en Dennis Bergkamp. Daarna heeft PSV nog wel verschillende wedstrijden met Waterreus als sluitpost gespeeld, onder meer vorige week in Spanje op het toernooi van La Coruña, maar in die duels maakte de Limburger kennelijk onvoldoende indruk op de technische staf. Of was hij bij voorbaat al kansloos?

Advocaat liet zich gisteren niet verleiden tot een duidelijke uitspraak over zijn doelmannen. De Hagenaar wilde Koch zelfs niet de vaste eerste keus noemen, maar dat behoort natuurlijk tot het spel dat hij moet spelen om beide keepers scherp te houden. “Waterreus en Koch ontlopen elkaar niet veel. Koch zal nu moeten bewijzen dat hij de beste is. Anders krijgt Waterreus weer een kans.”

De in ongenade gevallen doelman, een van de weinige Nederlandse voetbalprofs met een atheneum-diploma, bestempelt deze laatste opmerking van Advocaat tot “lulkoek”. Hij beseft dat de toekomst er somber voor hem uitziet. “Ik kom nu niet zo gemakkelijk meer in het eerste elftal. Zeker niet als Advocaat Koch heeft geselecteerd op basis van één wedstrijd, die tegen Arsenal. Als hij dergelijke maatstaven hanteert, kan ik het helemaal wel vergeten.”

Toch is Waterreus niet van plan zich al bij voorbaat neer te leggen bij de beslissing van Advocaat. “Twee dagen geleden kreeg ik te horen dat Koch voorlopig de eerste doelman wordt. Ik vroeg Advocaat om een verklaring, maar hij zei 'er verder niet over te willen discussiëren'. Ik heb gezegd dat ik het niet eens was met zijn besluit. En hij vond dat een goede opvatting voor een sportman. Ik besef dat je in topsport niet altijd kunt winnen. Ik heb acht, negen jaar voorspoed gehad en nu zit het voor het eerst tegen. Ik zal deze mindere periode moeten overwinnen. Het is mijn instelling om in zo'n situatie terug te vechten. Ik zal proberen weer een vaste plaats in het doel af te dwingen. Maar ik weet niet of ik het kan opbrengen altijd de tweede viool te spelen, zoals Fred Grim bij Ajax.”

Waterreus verwijt de media dat zij hem vorig seizoen te negatief hebben afgeschilderd. Daar is de technische staf ook in gaan geloven. “Elke keer als we slecht speelden, was het mijn schuld. De afgelopen weken heb ik voldoende bewezen dat ik niet onderdoe voor Koch.” Waterreus, die nog een seizoen onder contract staat bij PSV, wil op een eerlijke wijze de degens kruisen met zijn tegenstrever Koch. Een paar jaar geleden werd hij ervan verdacht Stanley Menzo uit het doel te hebben weggepest. “Ik kan nog steeds boos worden over die verdachtmaking. Ik zou Stanley uit zijn slaap hebben gehouden. Wel, dan moet je wel heel hard snurken. Ook nu lig ik weer met mijn concurrent op een kamer en zal ik hem niet tegenwerken. Hij verstaat geen woord Nederlands en ik spreek vloeiend Duits. Ik wil graag als tolk voor hem dienen.”

Maar als Waterreus de specifieke kwaliteiten van de voormalige doelman van Fortuna Düsseldorf, Bayer Leverkusen en Erkenschwick moet opsommen, houdt hij wijselijk zijn mond. De 1.95 meter lange Koch kan zich goed concentreren, is sterk en moedig in duels bij het uitlopen en heeft een imposante uitstraling. Zijn verrichtingen worden gevolgd door de Duitse bondscoach Berti Vogts die hem na de degradatie van Fortuna Düsseldorf heeft geadviseerd voor PSV te kiezen. Koch kon ook naar Glasgow Rangers, maar dan zou hij internationaal wellicht minder ervaring hebben opgedaan.

Hoewel hij in de voorbereiding een betrouwbare indruk maakte, ging Koch gisteravond juist tijdens zijn eerste officiële optreden in Nederland niet helemaal vrijuit bij een doelpunt van Roda JC. Hij anticipeerde wat traag op een mooie actie van Peter van Houdt, die Valckx uitspeelde en de bal van grote afstand in de hoek schoot. Advocaat: “Ik kon het niet goed zien, maar ik had ook het idee dat deze bal te stoppen was.” Koch maakte nog twee foutjes. Eén keer reageerde hij verkeerd op een terugspeelbal, waarin de Duitser aanzienlijk minder bedreven is dan Waterreus, en een keer was er een miscommunicatie met Jaap Stam. Vijf keer greep hij echter wel heel accuraat in. Aan de treffer van Van Houdt ging balverlies vooraf van rechtsback Vampeta en dat was iets wat Advocaat irriteerde. Het zou kunnen zijn dat de Braziliaan zijn plaats kwijtraakt aan Ernest Faber. Door het doelpunt van Roda werd het publiek even wakker geschud in een saaie wedstrijd, die lange tijd beslist leek door een treffer van Cocu. De fans van Roda JC waren in grotere getale naar de warme Arena gekomen dan de tweeduizend supporters van PSV en zij verdienden een verlenging. Die kwam er niet. In de 91ste minuut besliste Cocu de wedstrijd door te scoren uit een voorzet van Zenden. En in 93ste minuut won PSV zelfs nog geflatteerd met 3-1 dankzij een treffer van De Bilde. De Eindhovenaren hadden de hele wedstrijd verzuimd om het duel wat glans te geven. In tegenstelling tot vorig jaar toen met een 3-0 zege op Ajax de toon werd gezet voor de rest van het seizoen. Roda-trainer Martin Jol: “Als De Bilde niet was ingevallen, hadden wij een kans gehad. Nu gaf de individuele klasse de doorslag. In de slotfase misten wij gewoon kracht.”