Waterpoloërs niet hoger dan negende plaats

SEVILLA, 18 AUG. De Nederlandse waterpoloërs strijden morgen tegen Duitsland om de negende plaats bij het EK in Sevilla. De ploeg van bondscoach Hans van Zeeland verloor gisteren het vijfde en laatste groepsduel. Tegen Hongarije werd het 13-8 in het voordeel van de Oosteuropeanen. Een dag eerder was Kroatië al met 9-3 te sterk voor het nationale zevental.

Imponeren kon Nederland de afgelopen dagen niet in het zwembassin van Mairena, een voorstad van Sevilla. Het werd vijfde van de zes ploegen in de poule. Alleen Oekraïne, veruit het zwakste land uit groep B, werd verslagen. Tegen de andere opponenten maakte de ploeg geen schijn van kans. Het doel van de waterpoloërs, een plaats bij de bovenste acht, ging eigenlijk al op de eerste dag in rook op toen Slowakije te sterk bleek. Plaatsing voor de WK, begin januari in het Australische Perth, is daardoor van de baan.

Dat de ploeg niet rechtstreeks degradeert naar de B-poule heeft het te danken aan de nieuwe opzet van het polo-toernooi. Op instigatie van de LEN, de Europese zwembond, werd dit voorjaar besloten om voortaan de nummers zes uit de poules rechtstreeks te laten afzakken naar de kleuterklas van het internationale waterpolo. Voorheen streden de twee nummers vijf en de twee nummers zes om twee plaatsen op het hoogste niveau.

De Nederlandse vrouwen demonstreerden gisteren andermaal hun superioriteit. De ploeg van bondscoach Kees van Hardeveld won ook de het laatste groepsduel, met 11-3 van gastland Spanje. Een dag eerder werd Italië met 10-8 bedwongen. Door de zege op Spanje eindigde Nederland op de eerste plaats in groep B. Morgen speelt de ploeg in de kwartfinales tegen Frankrijk, de nummer vier van poule A.

Bij het synchroonzwemmen behaalde het Nederlandse duet zaterdag een bescheiden succes. Biance van der Velden en Iris Sentrop bevestigden hun goede vorm en eindigden als zesde. Daarmee plaatste het tweetal zich voor de wereldkampioenschappen in Australië. De gouden medaille ging geheel volgens verwachting naar de Russinnen Olga Broesnikina en Maria Kisseleva, die drie tienen kregen voor de artistieke indruk.

Yulia Pakhalina won gisteren het schoonspringen vanaf de 3-meter plank. De 19-jarige Russische, twee jaar geleden in Wenen winnares van de zilveren medaille, bleef haar landgenote Vera Ilyna voor. Voor titelverdedigster Ilyna betekende de tweede plaats een bittere teleurstelling nadat de 23-jarige Russin vrijdag op de 1-meter plank onnavolgbaar bleek voor de concurrentie. Na afloop kondigde Ilyna strijdvaardig aan bij de WK in Perth alsnog haar gram te zullen halen.

Dimitri Sautin bracht won zaterdag de Europese titel op de 3-meterplank. De Rus bleef de Duitse titelverdediger Andreas Wels voor. Van de twaalf medailles heeft Rusland er in de eerste vijf dagen van de EK inmiddels tien gewonnen. Vier daarvan kwamen tot stand bij het schoonspringen. “Russen werken harder op de plank”, zei verliezend finaliste Iliyna gisteren.

Ook bij het marathonzwemmen was Rusland succesvol. Alexei Akatiev zette gisterochtend in de Guadalquivir zijn twee grootste rivalen op ruime achterstand. De Fransman Stephane Lecat en de Duitse titelverdediger Christoph Wandratsch kwamen na drieëneenhalve minuut gezamenlijk over de finish. Vrijdag had Akatiev ook al beslag gelegd op de gouden medaille op de vijf kilometer.

    • Eenten