Van Grunsven hekelt juryleden na verlies bij EK

ROTTERDAM, 18 AUG. Anky van Grunsven is er gisteren niet in geslaagd de Europese titel bij de dressuur te winnen. De Nederlandse favoriete moest haar meerdere erkennen in de Duitse Isabell Werth, die daarmee haar titel prolongeerde. In het Noord-Duitse Verden ging de beschuldigende vinger in het Nederlandse kamp naar de internationale juryleden, die Van Grunsven zouden hebben benadeeld en Werth de titel zouden hebben geschonken.

Bij de persconferentie na afloop van de dressuur ontstond een pittige woordenwisseling tussen beide amazones. Tot gisteren konden Van Grunsven en Werth het goed met elkaar vinden. In Verden kwam een voorlopig einde aan de vriendschappelijke band. “Bonfire heeft z'n beste tijd gehad”, zei Werth. Van Grunsven, de berijdster van Bonfire, kon haar tranen nauwelijks bedwingen. “Wij komen elkaar de komende jaren nog vaak genoeg tegen”, had ze even daarvoor al meegedeeld.

Van Grunsven verspeelde een deel van haar voorsprong afgelopen zaterdag, toen een klein foutje in de Grand Prix tot overdreven proporties werd opgeblazen. Ook Duitse kenners floten afkeurend bij het zien van de lage score. Hun landgenote Werth profiteerde van de lage beoordeling van Van Grunsvens kür. Volgens de neutrale toeschouwer had de Nederlandse een betere Grand Prix gereden.

In de daaropvolgende Special haperde Gestion Bonfire een fractie van een seconde tijdens de wissels om de twee passen. De Duitser Schütte was die dag woordvoerder van de jury. Voorzitter Lette, die Van Grunsven zelfs op de vierde plaats had gezet, vond het raadzaam de persconferentie te mijden. Schütte verklaarde dat alle vijf juryleden het foutje van Van Grunsven met een vier hadden bestraft. Dat cijfer staat voor een grove blunder. “Het was geen grote fout”, reageerde het Nederlandse jurylid Peeters.

Uit het protocol bleek dat Schütte verkeerde informatie had verstrekt. Samen met Lette had hij Van Grunsven inderdaad een vier gegeven. De drie andere juryleden hadden een hoger cijfer toegekend. “Ik heb ook iets moeten wegslikken”, zo gaf Peeters het belang van het thuisvoordeel weer. Behalve in Duitsland heeft Van Grunsven nog nooit ergens verloren. De Brabantse uitte haar teleurstelling op de Nederlandse radio, met een gele kaart tot gevolg.

Gisteren verspeelde Van Grunsven haar geslonken voorsprong op Werth. Beide amazones reden een solide kür, die door de jury verschillend werd beoordeeld. Van Grunsven voelde zich wederom benadeeld. “Ik heb in drie dagen één klein foutje gemaakt. Verder heb ik een uitstekend toernooi gereden. Het is me gewoon niet gegund”, zei de winnares van de zilveren medaille.

Het volgende Europees kampioenschap vindt over twee jaar op Papendal plaats. De algemene verwachting is dat het EK'99 een Nederlandse winnares oplevert. “Het thuisvoordeel is belangrijk”, verklaarde Klaus Balkenhol, trainer van de Duitse equipe. Hij verloor in 1994 bij de Wereldruiterspelen in Den Haag “ten onrechte” in de kür van Van Grunsven.