Unionisten mogelijk toch bij vredesoverleg

BELFAST, 18 AUG. David Trimble, leider van de Ulster Unionisten (UUP), zal binnen enkele weken een gesprek hebben met aartsbisschop Sean Bardy van de katholieke kerk in de Noord-Ierland. Daarmee is deelname van de grootste protestantse partij aan het vredesoverleg dat op 15 september moet beginnen een stap dichterbij gekomen. Volgens Dermot Nesbit, die namens de UUP een partijstandpunt over de nieuwe situatie te formuleren, behoort het gesprek tot een reeks van de discussies met de Noord-Ierse gemeenschap.

Zaterdag al kondigde een kleine loyalistische partij, de UDP, aan om aan de onderhandelingen deel te nemen. “We hopen dat de Ulster Unionisten zullen besluiten om aan het vredesproces te blijven meedoen”, aldus David Adams, leider van de UDP, “en daarmee de verantwoordelijkheid te nemen voor het vertrouwen dat de kiezers hen hebben gegeven.”

Tot nu toe heeft de UUP steeds geëist dat de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger, eerst al zijn wapens moet inleveren voordat de onderhandelingen beginnen. De regering-Blair besloot deze zomer genoegen te nemen met een staakt-het-vuren van de IRA en inlevering van wapens tijdens de vredesgesprekken. De IRA heeft inmiddels een bestand afgekondigd, zodat haar politieke tak, Sinn Fein, aan de onderhandelingstafel kan plaatsnemen.

In Belfast hebben intussen de leiders van de protestantse 'Grand Black Chapter' aangekondigd twee marsen later deze maand te zullen leiden zodat ze niet door de katholieke Lower Ormeau Road gaan. De Ierse politie heeft in Cavan, bij de grens met Noord-Ierland, materiaal gevonden voor de fabricage van bommen. Een 59-jarige man is daarbij gearresteerd. (AFP, Reuter)