Turks akkoord over omstreden onderwijswet

ANKARA, 18 AUG. Het Turkse parlement heeft met een kleine meerderheid een fel omstreden onderwijswet aangenomen die de invloed van de religieus-fundamentalistische Welvaartspartij op het onderwijs moet verminderen.

Het parlement stemde zaterdag na een debat van drie dagen met 277 tgen 242 stemmen in met de nieuwe wet. De nacht van vrijdag op zaterdag was het debat voortgezet. De parlementariërs werden met soep en thee wakker gehouden. De minister van Onderwijs, Hikmet Ulugbay, zei na afloop tevreden dat “de politiek moet worden geweerd uit de scholen, de barakken en de wereld van het geloof”.

De wet voorziet in een uitbreiding van de leerplicht van vijf jaar basisonderwijs naar acht jaar en van een corresponderende afschaffing van de drie jaar durende onderbouw van het vervolgonderwijs, waartoe ook de religieuze opleidingen - de imam-hatipscholen - behoren. Die imam-hatipscholen boden de islamitische fundamentalisten ruime mogelijkheden voor het kweken van het toekomstige kader van de Welvaartspartij. De meeste politieke partijen in Turkije en het leger zien in de imam-hatipscholen een serieuze bedreiging van het grondwettelijk gegarandeerde seculiere karakter van de Turkse staat.

De leider van de Welvaartspartij, de in juni tot aftreden gedwongen oud-premier Necmettin Erbakan, zei zaterdag de nieuwe wet aan te vechten bij het Constitutionele Hof, dat zich overigens ook zal buigen over een voorstel de Welvaartspartij te verbieden. “Wat ze een hervorming noemen is niets anders dan het sluiten van scholen. Ze denken dat ze de natie kunnen bedriegen, maar uiteindelijk bedriegen ze zichzelf”, aldus Erbakan. Premier Mesut Yilmaz zei daarentegen dat “Turkije is ontsnapt aan de klauwen van de duisternis”.

Gisteren protesteerden in het centrum van Istanbul drieduizend aanhangers van de Welvaartspartij tegen de nieuwe wet. Ze riepen leuzen als “Nee tegen de militaire junta” en “Vrijheid van onderwijs”. De demonstratie verliep zonder incidenten. (Reuter, AFP)