THE ECONOMIST

Sinds India in 1947 onafhankelijk werd is de afstand van het land tot de rest van de wereld niet kleiner, maar groter geworden, schrijft The Economist, die uitgebreid aandacht schenkt aan het vijftigjarig bestaan van India (en Pakistan). Weliswaar hebben de hervormingen die in het begin van de jaren negentig zijn doorgevoerd de Indiase economie een impuls in de goede richting gegeven, maar dat was volgens het blad nog maar half werk.

Om de economische groei te versterken zou de privatisering moet worden versneld, de overheidssteun aan zieke sectoren moet worden gestaakt en de arbeidsmarkt moet worden gedereguleerd. Zit zo'n inhaalrace er in onder het huidige gesternte, waarin de problemen zowel in de binnenlandse politieke verhoudingen als in de buitenlandse betrekkingen majeure proporties hebben? Het lijkt onwaarschijnlijk, aldus het blad, maar het kan wel. Voorwaarde is dat Indiaas huidige politieke en economische elite de moed en vooral de wijsheid opbrengt waartoe grondlegger Nehru het land vijftig jaar geleden al opriep.