Suriname opent eigen raffinaderij

PARAMARIBO, 18 AUG. De raffinaderij van Staatsolie Suriname is zaterdag officieel in productie genomen. Hierdoor wordt het mogelijk kookgas, gasoline, marinediesel, stookolie en asfalt te produceren. Dit moet op den duur tot aanzienlijke vermindering van importkosten voor deze producten leiden.

Het vermogen van Staatsolie is volgens directeur Eddie Jharap in de afgelopen twee jaar verdubbeld tot bijna driehonderd miljoen gulden. De productie van ruwe olie in het district Saramacca bedraagt 10.000 vaten per dag. De reserve te land en ter zee wordt op 150 miljoen vaten geschat, voldoende om de raffinaderij veertig jaar draaiende te houden.

De bouwkosten van de raffinaderij te Tout Lui Faut langs de Surinamerivier bedroegen ruim 130 miljoen gulden. Hiervoor en voor de uitbreiding van de productie van ruwe olie heeft Staatsolie leningen gesloten, onder meer bij ABN Amro. De overheden van Suriname en Nederland hebben zich garant gesteld voor de aflossing. De fabriek werd gebouwd door het Zwitserse ABB Lumus Global. Aan de bouw, die zo'n 30 maanden duurde, hebben ruim 600 arbeiders gewerkt. Delen van de proces-eenheden zijn in Roemenië gefabriceerd en in Italië geassembleerd.

President Jules Wijdenbosch noemt de opening van de raffinaderij “van grote en onvergetelijke historische betekenis”. Het devies van Staatsolie, geloof in eigen kunnen, heeft zijn regering tot de hare gemaakt. Staatsoliedirecteur Jharap wil graag tegemoetkomen aan de wens van de regering tot een grotere financiële bijdrage van zijn maatschappij aan de staatskas. Hij hoopt echter dat de regering Staatsolie in de gelegenheid stelt haar groei te consolideren en de concurrentiepositie, voornamelijk in het Caribisch gebied, veilig te stellen. (ANP)