Strijd tussen leger en rebellen Tadzjikistan

DOESJANBE, 18 AUG. In Tadzjikistan wordt nog steeds gevochten tussen legereenheden en aanhangers van de rebelse commandant Machmoed Choedojberdjev. Vandaag openden legereenheden een groot offensief tegen de opstandige kolonel.

Vorige week kwam Choedojberdjev - commandant van de snelle interventiemacht van het Tadzjiekse leger - in opstand door in een ruzie tussen twee legerleiders in te grijpen en de kant te kiezen van een rebelse commandant. Na enkele dagen van strijd gaf de kolonel zich echter gewonnen. Hij beloofde in onderhandelingen met president Imomali Rachmonov af te treden als commandant van de snelle interventiemacht. Rachmonov heeft inmiddels een opvolger benoemd.

Het afgelopen weekeinde echter kwam het opnieuw tot gevechten. Choedojberdjev weigerde na het akkoord van vorige week zijn wapens in te leveren met het argument dat het regeringsleger zijn veiligheid en die van zijn mannen niet kon garanderen.

Volgens een melding van de Tadzjiekse regering werden gisteren troepen van Choedojberdjev verdreven uit een stelling bij een brug over de Vachsj op 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe. Daarbij zouden de rebellen een tank, een pantserwagen en luchtdoelgeschut hebben moeten prijsgeven. De woordvoerder van de regering meldde niet of bij de gevechten doden en gewonden waren gevallen.

Later trok het leger eenheden samen bij de steden Sjaartoez en Kabodien in het zuiden van Tadzjikistan, waar Choedoberdjev zich heeft verschanst. Drie internationale hulporganisaties die in het gebied actief zijn, hebben hun personeel geëvacueerd naar het naburige Oezbekistan. Het leger heeft inmiddels Koergan Tjoebe ingenomen, tot vorige week het bolwerk van Choedojberdjev. (Reuter, AFP, AP)