Sportminister: geen vlag en volkslied

ROTTERDAM, 18 AUG. De Britse minister van Sport, Tony Banks, heeft zich de woede van menige patriottische Brit op zijn hals gehaald met zijn voorstel volkslied en vlag af te schaffen bij sportwedstrijden.

“Nationale vlaggen zouden niet getoond moeten worden in stadions. Sport wordt op die manier bijna een verlengstuk van oorlog”, zei de socialistische bewindsman tegen een regionale krant. “Ik denk dat er geen volksliederen gespeeld moeten worden voor voetbalwedstijden. Waarom de mensen ophitsen? Ik denk dat de glorie in de sport zelf moet zitten, niet in het nationalisme achter de sport.”

Lady Olga Maitland, een voormalig Conservatief parlementslid, is woest over het “verbijsterende” idee. “Dit betekent het verder ondergraven van ons Brits-zijn. Het is politiek correct geouwehoer. Het zingen van het volkslied is een van onze grote tradities. Het bindt het volk. Dit is typisch voor de Labour Party die voortdurend uithaalt naar het Verenigd Koninkrijk. Tony Banks is misschien een rare snuiter, maar hij is ook een minister van de regering en vertegenwoordigt Tony Blair. Dit geeft aan hoe de premier denkt.”

Fifa, de wereldvoetbalfederatie, vindt het voorstel “betreurenswaardig”. Volgens een woordvoerder zijn vlag en volkslied niet statutair verplicht, maar desondanks een “lang gevestigde traditie”.