Rode Khmer snellen Ranariddh te hulp

SIEM REAP, 18 AUG. Aanhangers van de begin juli aan de kant gezette 'eerste' premier van Cambodja, prins Norodom Ranariddh, hebben contact gezocht met de guerrilla-beweging Rode Khmer in een poging het hoofd te bieden aan de oprukkende troepen van Cambodja's sterke man, 'tweede' premier Hun Sen. Dat melden ooggetuigen aan de grens met Thailand. Afgevaardigden van de verdreven prins belegden zondag een bijeenkomst met de Rode Khmer in het noordwestelijke stadje O Smach, het laatste bolwerk van Ranariddhs royalistische strijdmacht.

Prins Ranariddh arriveerde zondag vanuit Bangkok in de Filippijnse hoofdstad Manila in een poging de staatshoofden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) voor zijn zaak te winnen. De Filippijnen zijn sinds vorige maand voorzitter van ASEAN. President Fidel Ramos van de Filippijnen heeft vanmorgen ten overstaan van Ranariddh “alle partijen in Cambodja” opgeroepen een staakt-het-vuren in acht te nemen en “een einde te maken aan alle geweld en oorlogshandelingen”.

Cambodjaanse regeringstroepen zouden dit weekeinde zijn opgerukt tot op een kilometer van O Smach, de laatste stad in handen van het royalistische leger. Generaal Meas Sophea, commandant van Hun Sens troepen aan het westelijke front, zei vanmorgen: “We hebben nog een kilometer te gaan, maar we hebben te kampen met dicht oerwoud, landmijnen en malaria”. Volgens militaire bronnen in Thailand hebben de Rode Khmer, wier belangrijkste basis, Anlong Veng, zich op 50 kilometer ten oosten van O Smach bevindt, troepen gestuurd om de royalistische stellingen te helpen verdedigen tegen het leger van Hun Sen. Het hoofdkwartier van de Rode Khmer riep vanmorgen via zijn radiozender “de hele natie” op “met alle middelen het hoofd te bieden aan de marionet Hun Sen”. (AFP, Reuter)