Radovan Karadzic raakt steeds verder geïsoleerd in Pale

BANJA LUKA, 18 AUG. De kloof tussen de aanhangers van Biljana Plavšic, president van de Servische Republiek in Bosnië, en die van haar voorganger Radovan Karadzic groeit.

Gisteren maakte de internationale vredesmacht SFOR in Banja Luka een eind aan een conflict tussen twee politie-eenheden, waarvan de ene Karadzic en de andere Plavšic trouw is. Verder traden dit weekeinde twee vice-premiers van de Servische Republiek in Bosnië af; zij steunen Plavšic.

De speciale politie-eenheden die Karadzic bewaken, moeten zich vanaf 31 augustus onder controle stellen van SFOR. Daartoe werd vrijdag een akkoord bereikt. The Sunday Times meldde gisteren dat speciale commando-eenheden van SFOR worden getraind voor de arrestatie van Karadzic.

In Banja Luka - bolwerk en regeringszetel van Biljana Plavšic - bezette gisteren een politie-eenheid die Plavšic trouw is, een gebouw dat door een andere politie-eenheid, trouw aan Karadzic, werd gebruikt om de telefoongesprekken van Plavšic af te luisteren. Aanhangers van Karadzic vroegen daarop de internationale vredesmacht SFOR toestemming om het gebouw weer in te nemen. In plaats daarvan bezetten Britse soldaten van de SFOR het gebouw zelf. De Britten verhoren vandaag in het gebouw politiemannen van beide rivaliserende eenheden. De actie van de twee politie-eenheden illustreert de steeds bredere kloof tussen de aanhangers van 'hardliner' Karadzic, de voormalige president van de Servische Republiek en nummer één op de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers, en de gematigder geachte Plavšic.

Een tweede illustratie van die kloof is het aftreden, zaterdag, van twee vice-premiers van de Servische Republiek in Bosnië, Djuradj Banjac en Ostoja Kremenovic. Zij traden af uit protest tegen een uitspraak van het Constitutionele Hof van de Servische Republiek, vrijdag, dat Plavšic' besluit om het (door Karadzic gecontroleerde) parlement van de Servische Republiek te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven, in strijd is met de grondwet. Plavšic heeft het besluit van het hof naast zich neergelegd. Algemeen wordt geoordeeld dat het hof wordt gecontroleerd door Karadzic; de voorzitter is ook juridisch adviseur van Karadzic. Een lid van het hof dat aan de kant van Plavšic staat, werd vóór de uitspraak van vrijdag door aanhangers van Karadzic mishandeld. De rechter, een oud-minister van justitie, is met ernstige verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. (Reuter, AFP, AP)