Proces tegen lid oppositie Singapore

SINGAPORE, 18 AUG. Onder massale belangstelling en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van mensenrechten-organisaties is vanmorgen in Singapore een rechtszaak begonnen die de leiders van de stadstaat hebben aangespannen tegen een oppositiepoliticus.

De Singaporese premier Goh Chok Tong, oud-premier Lee Kuan Yew en negen andere top-functionarissen van de People's Action Party (PAP), de partij die Singapore sinds de onafhankelijkheid in 1965 onafgebroken heeft bestuurd, hebben Joshua Jeyaretnam, leider van de Arbeiderspartij, aangeklaagd wegens smaad. In totaal lopen er elf rechtszaken tegen de 71-jarige oppositiepoliticus, die in het verleden al meermalen is aangeklaagd door PAP-politici.

De rechtszaak tegen Jeyaretnam volgt op een aantal rechtszaken die eerder dit jaar door de PAP werden aangespannen tegen Tang Liang Hong, een partijgenoot van Jeyaratnam. Tang had enkele PAP-ministers tijdens de verkiezingscampagne begin dit jaar uitgemaakt voor 'leugenaars', nadat hij door premier Goh was omschreven als 'een Chinese chauvinist'. Tang verloor de verkiezingen en later de rechtszaak en kreeg, nadat hij Singapore ontvlucht was, een recordboete van ruim acht miljoen Singapore dollar (ruim elf miljoen gulden). De zaak tegen Jeyaratnam, die eveneens wordt aangeklaagd voor een uitspraak die hij tijdens de campagne deed, wordt volgens juridische experts in Singapore een testcase voor Singapore's vermeende éénpartijstaat-politiek. Beide partijen laten zich verdedigen door prominente Britse advocaten.

De oppositie verwijt de PAP dat deze haar via de rechtbank het zwijgen probeert op te leggen. Ook Amnesty International liet vanmorgen in een verklaring weten bezorgd te zijn over “berichten dat de regering van Singapore oppositiepolitici voor de rechter heeft aangeklaagd wegens smaad op een manier die ingaat tegen het recht om in vrijheid en vrede hun overtuiging te uiten”. Premier Goh ontkent de rechtbanken te gebruiken tegen de oppositie. Hij zegt slechts beschuldigingen aan te vechten die zijn regeringsbevoegdheid ondermijnen. De rechtszaak zal twaalf dagen in beslag nemen.