Nieuwe handelsmissie naar China

DEN HAAG, 18 AUG. Komend najaar gaat een nieuwe handelsmissie naar China. Er gaat geen minister mee. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken vanochtend bevestigd. Eerder dit jaar zegde China een grote handelsdelegatie onder leiding van minister Wijers (Economische Zaken) af.

Reden daarvoor was voor Peking de opstelling van minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) als EU-voorzitter tijdens de voorbereiding van een resolutie waarin China werd gekapitteld bij een VN-commissie in Genève over het beleid inzake mensenrechten. Het bedrijfsleven reageerde toen bij monde van VNO-NCW-voorzitter H. Blankert woedend; enkele honderden miljoenen guldens aan orders voor Nederland zouden in gevaar zijn gebracht.

Volgens Economische Zaken zijn hierna “de contacten tussen het Nederlandse bedrijfsleven en China gewoon voortgezet”. De missie, die zal plaatshebben van 8 tot 20 november, staat onder leiding van directeur A. Kraayeveld van de werkgeversorganisatie in de metaalsector FME-CWM. Volgens hem kan het bezoek bijdragen aan een betere verhouding tussen China en Nederland. “De marktsector geeft met de missie een signaal dat wij nog steeds geïnteresseerd zijn in China”, aldus Kraayeveld. Hij zegt dat het gezien “de omvang van de orders” niet noodzakelijk is dat een politieke vertegenwoordiger meegaat op de missie. Volgens Kraayeveld richt de missie zich op middelgrote en kleine bedrijven.

De woordvoerder van minister-president Kok meldde vanochtend desgevraagd dat de Nederlandse regering “binnenkort” een brief van de Chinese regering krijgt met antwoord op het het verzoek van Kok uit juli om medewerking aan het herstel van de betrekkingen tussen Nederland en China.