Neonazi's herdenken in Denemarken dood van Rudolf Hess

KOEGE/BONN, 18 AUG. Terwijl neonazi's in Denemarken zondag onbelemmerd de tiende sterfdag van oud-nazileider Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Hitler, konden herdenken, speelden politie en neonazi's in Duitsland een kat-en-muis-spel. De ene partij trachtte demonstraties te voorkomen, de andere probeerde zich steeds weer te verzamelen.

In Duitsland werden in totaal ongeveer 400 mensen gearresteerd, veelal voor het in bezit hebben van nazistische pamfletten of ander propagandamateriaal. In heel Duitsland had de politie zaterdag controleposten ingericht om auto's te doorzoeken.

Rechters van het Constitutionele Hof in Karlsruhe kwamen zaterdagavond bijeen om het verbod op nazistische demonstraties nadrukkelijk te bevestigen. Doel daarvan was te voorkomen dat neonazi's bijeen zouden komen in het Beierse dorpje Wunsiedel, waar Hess begraven ligt.

De liberale wetgeving met betrekking tot vrijheid van meningsuiting gaf neonazi's in Denemarken de kans openlijk te demonstreren. Extreem-rechtse groepen uit verschillende Scandinavische landen, uit Duitsland en uit Nederland hielden een mars in het stadje Koege, 50 kilometer ten zuiden van Kopenhagen. De ongeveer 150 betogers hadden vlaggen met hakenkruizen bij zich en droegen badges met de tekst “Racist? Ja!”. Zij riepen leuzen als “Rudolf Hess, vechter voor vrede”.

De betoging stond gepland in Roskilde, maar werd op het laatste moment verplaatst naar Koege. “We hebben onze plannen gewijzigd om een vreedzame demonstratie te kunnen houden”, zei Jonny Hansen, leider van de Deense Nationaal Socialistische Beweging. In 1995 liep de Hess-herdenking in Roskilde uit de hand.

M. Freling, gemeenteraadslid voor CP'86 in Rotterdam en een van de sprekers in Koege, noemde Hess “de grootste mens in de geschiedenis”. Partijgenoot S. Mordaunt waarschuwde dat “negers zullen proberen ons te vernietigen”.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag onderzoekt nu of zij zich schuldig hebben gemaakt aan racistische uitspraken. Volgens het OM kunnen zij daarvoor in Nederland vervolgd worden als dergelijke uitlatingen strafbaar zijn in het land waar ze zijn gedaan. Een woordvoerder van de Deense ambassade in Den Haag zei maandag dat racistische uitspraken ook in Denemarken verboden zijn. (AP, Reuter, ANP)