Naaktstrand

In zijn column 'Bloot' op in de krant van 9 augustus, vertelt Youp van 't Hek hoe hij, met zijn kinderen, over het naaktstrand tussen Schoorl en Bergen heeft gewandeld. Tijdens deze, heen en weer 10 km lange tocht heeft hij blijkens zijn beschrijving zijn ogen goed de kost gegeven en zich geërgerd aan het etaleren van de zo talrijke minder fraaie lichaamsdelen.

Ik vraag mij af, wat Van 't Hek daar deed. Niemand daar heeft hem uitgenodigd naar hun blote lijven te kijken, laat staan er commentaar op te geven. De heer van 't Hek heeft blijkbaar niet begrepen, dat men in het naturisme elkaar accepteert, zoals men door de natuur is geschapen, al of niet door accidenten later misvormd. Een van mijn oud-patiënten, die gemutileerd was door een borstamputatie, vertelde mij, dat het naturisme haar van haar minderwaardigheidsgevoel daarover had bevrijd. Daar werd ze in haar verminkte lichamelijkheid geaccepteerd. Niemand keek er met afkeer naar of besteedde er aandacht van betekenis aan.

Met zijn standpunt ten aanzien van het naturisme geeft Van 't Hek toe, dat hij zich in de bougoisie zeer wel thuis voelt. Daar is uiteraard niets op tegen, op voorwaarde, dat hij er zich in zijn columns niet tegen afzet.

    • Dr. G.P.M. Kruyver