Moord als dagelijks incident in Frankrijk

PARIJS, 18 AUG. Het drukke vakantieverkeer vraagt dit jaar in Frankrijk wat minder slachtoffers dan de laatste jaren: met negen doden was de afgelopen week een goede. Maar een stroom moordzaken neemt de positieve indruk ruimschoots weg. Kinderen spelen een hoofdrol.

Zaterdag liep een gewone familie uit één van de noordelijke voorsteden van Marseille voorop in een mars van enkele honderden burgers. Om te demonstreren tegen de zinloze, wrede moord op een hunner, een 35-jarige vader van vier dochters.

Yves Radion had woensdag op straat een groepje jongens (tussen 15 en 17 jaar oud) aangesproken die eindeloos zijn geestelijk gehandicapte broer lastig vielen. Het gesprek was uitgelopen op schelden. De jongens waren niet voor rede vatbaar. Toen Yves 's avonds terugkwam van een bezoek aan vrienden hadden ze hem opgewacht, de ruzie hervat en afgerond met messen en een dolk. Tientallen buurtgenoten volgden het spektakel vanaf hun balkons. Het slachtoffer overleed in de ziekenauto.

Radion kwam uit het gezin met elf kinderen van een spoorwegwerker. De betonnen voorstad waar zij wonen wordt omschreven als 'gevoelig', maar behoort niet tot de slechtste van Marseille. Terwijl enkele broers en zusters zaterdag werden ontvangen door burgemeester Gaudin, mengden leden van het extreem-rechtse Front National zich in de mars. Na enkele schermutselingen heeft de familie daar een eind aan kunnen maken, omdat zij niets te maken wilde hebben met rassenhaat.

Dit weekeinde is in de buurt van Nancy een jongetje van vier meegenomen en op gruwelijke wijze met een mes verminkt en vermoord door een vrachtwagenachauffeur, vriend van de familie. De misdaad had duidelijk pedofiele aspecten. De man, die bekend was bij de politie, was de peetoom van een van de andere kinderen uit het getroffen gezin. Hij is aangehouden.

Anderhalve week geleden werd een vader in Mée-sur-Seine dood in de keuken gevonden. Enkele juwelen waren verdwenen, roofmoord lag voor de hand, maar na een week bleek dat de 12-jarige zoon Karim zijn vader had vermoord. De dood was voorbereid door moeder en kinderen omdat de wreedheid van de vader niet meer te verdragen was.

Verder werden vorige week gemeld: de moord met een mes in de Vaucluse van een man (27) door zijn echtgenote (huwelijksconflict); een dubbele moord met zelfmoord: man (46) vermoordt echtgenote (30) met nieuwe man; in de omgeving van Montpellier wordt het lichaam van een vermoorde vrouw (tussen 20 en 30) gevonden; een jonge Zwitserse toerist wordt in Montargis, Loiret, bij een heftige caféruzie de keel opengesneden met gebroken glaswerk; een baby van vijf maanden is gedood door de moeder omdat het kind te veel op de wrede vader leek van wie de moeder gescheiden was; een vader doodt vrouw en twee zonen (5 en 2,5).

Vorige week ging de aandacht vooral uit naar een meisje van 15 uit een dorp in Zuidwest Frankrijk die per minitel een baysitbaantje had gevonden. Haar levenloze en misbruikte lichaam werd ruim driehonderd kilometer verder teruggevonden. De dader kon via het elektronische boodschappensysteem en de getuigenis van het broertje van het slachtoffer snel worden opgespoord.