Lijn Postbank roodgloeiend

ROTTERDAM, 18 AUG. De beursorderlijn van de Postbank, de grootste beurslijn voor particuliere beleggers in Nederland, kreeg vanochtend door de onstuimige ontwikkelingen 25 procent meer telefoontjes te verwerken dan vorige week. Uit voorzorg had de Postbank ook alle vakantieverloven van medewerkers ingetrokken en waren de lijnen een half uur eerder open dan gebruikelijk. Vanaf tien uur was het bijzonder druk.

“Een forse verkoopgolf, maar zeker geen paniek”, aldus drs. L. Keemink, hoofd effecten van de Postbank. “Ongeveer tweederde van de mensen die bellen willen aandelen verkopen. Dat is begrijpelijk. De koersen zijn fors gedaald vorige week. Maar eenderde van de bellers koopt aandelen. Die denken: 53 gulden voor Ahold, dat is een interessante prijs.”

Bij de beursorderlijn krijgen de particuliere beleggers geen advies, de lijn is alleen voor orders. Na bevestiging van de order wordt die binnen twintig seconden verwerkt door de computer. Keemink verwacht vandaag ongeveer 15.000 telefoontjes. Daarnaast bellen zo'n 15.000 mensen per dag de automatische koersenlijn die actuele informatie geeft, omdat de koersen op Teletekst een kwartier achterlopen.

De beursorderlijn van de Postbank heeft ruim 100.000 klanten, van wie ongeveer 20.000 zich het laatste half jaar hebben. Van dat aantal heeft de helft zich de laatste twee maanden aangemeld. “Het is de hele maand juli druk geweest”, zegt Keemink. “De mensen bellen nu weer vanaf huis of kantoor, maar het is ook voorgekomen dat ze orders plaatsten met een GSM-tje vanaf de Griekse eilanden.”

Uit een pas afgesloten onderzoek van de Amsterdamse beurzen blijkt dat vooral de particulieren de omzetten in 1996 behoorlijk opgejaagd. De particulieren zagen hun omzet in aandelen met 103 procent groeien ten opzichte van 1995. De Nederlandse institutionele beleggers deden het wat rustiger aan; zij zagen hun omzet met 75 procent stijgen. De forse groei bij de particuliere sector zorgde danook voor een groter marktaandeel op Beursplein 5 en de Optiebeurs. Op Beursplein 5 steeg het aandeel van 28 procent naar 36 procent. Op de Optiebeurs werd de toch al grote invloed van de kleinere belegger nog groter. In 1996 namen de particulieren 69 procent van het aantal contracten voor hun rekening, in het jaar ervoor was dat 62 procent. Op het Rokin is de kleine belegger sinds de oprichting van de beurs eind jaren zeventig al jaren dominant aanwezig met als gevolg dat de handel de orders bijna niet kan verwerken.