Korpschef waarschuwt voor verloedering

DEN HAAG, 18 AUG. De kwaliteit van de Nederlandse politie dreigt te verloederen als de organisatie aan de onderkant wordt uitgebreid met functionarissen met minder bevoegdheden dan reguliere agenten.

Dat zegt de scheidend korpschef van de politie Haaglanden, J.L. Brand, in een interview in de Haagsche Courant. Volgens Brand wordt het tekort aan blauw op straat opgevuld met mensen met minder opleiding en bevoegdheden. Daardoor heeft de politie er eigenlijk geen dienders bijgekregen, ondanks beloften tijdens de verkiezingen. In Den Haag werken zeshonderd mensen binnen de handhavingsteams van de gemeente voor extra toezicht op straat. Dat is volgens Brand het maximum omdat kwaliteitseisen aan het personeel in het gedrang kunnen komen bij nog groter uitbreiding.