Kohl: taal geen zaak rechtbank

BONN, 18 AUG. Nee, zelf heeft bondskanselier Helmut Kohl de nieuwe spelling van de Duitse taal niet nodig. Toch zijn er goede redenen de taalhervorming door te voeren. “Aan de rechtbanken kunnen we dit natuurlijk niet overlaten. Dat is geen goede politiek”, vindt de kanselier, die zichzelf in deze niet als deskundig beschouwt.

Tijdens het traditionele jaarlijkse vraaggesprek op zijn zomerse vakantie-adres bij de Oostenrijkse Wolfgangsee liet Kohl zich gisteravond fel uit over de chaotische situatie die is ontstaan over de invoering van de nieuwe spelling. Boze ouders hebben de rechter ingeschakeld om te voorkomen dat de taalhervorming doorgaat.

Officieel krijgt Duitsland in augustus volgend jaar een nieuwe spelling. Maar alle woorden- en schoolboeken zijn inmiddels aangepast en op de meeste scholen zullen de nieuwe spellingsregels al in het nieuwe schooljaar worden toegepast. Behalve in de deelstaten Hessen en in Nedersaksen waar de rechters onlangs ouders in het gelijk stelden, die de taalhervorming in strijd met de wet achten. Op scholen in deze twee deelstaten hoeft de nieuwe spelling niet te worden doorgevoerd, oordeelden de rechtbanken. In andere deelstaten zoals Sleeswijk-Holstein en Rijnland-Palts trokken ouders aan het kortste eind, zodat in het hele land nu grote verwarring is ontstaan over toepassing van de nieuwe regels.

Kanselier Kohl maakte gisteravond duidelijk dat waar het om de taal gaat, de politiek het laatste woord heeft. De ministers van Cultuur uit de zestien deelstaten, die vorig jaar tot de hervorming hebben besloten, en Bondsdag en Bondsraad moeten zich na de zomervakantie zo snel mogelijk over het thema buigen en met een oplossing komen, vindt Kohl. “Wat nu gebeurt is toch onmogelijk. Elke dag leest de burger iets anders in de kranten over rechtbanken die voor of tegen hebben besloten. En nu zou Karlsruhe [het Constitutionele Hof, red.] moeten beslissen!.”