Kohl houdt vast aan harde criteria voor komst euro

BONN, 18 AUG. Duitsland wil beslist geen zwakke euro. “Wie gelooft dat Helmut Kohl uit enthousiasme voor Europa de stabiliteitspolitiek ondergeschikt maakt vergist zich. Die prijs betaal ik niet.”

De bondskanselier was gisteravond glashelder over het Duitse standpunt ten aanzien van de europese munt. “Wij willen geen zwakke euro”, zei Kohl in het traditionele jaarlijkse vraaggesprek in zijn zomerverblijf aan de Oostenrijkse Wolfgangsee.

Met het blauwe water en de bergen op de achtergrond maakte Kohl duidelijk dat de duurzaamheid van de criteria voorop staat, zodat de Europese munt hard wordt. “Ik weet dat op de financiële markten de stemming overheerst dat de euro er komt, maar dat we het met de stabiliteit niet zo nauw nemen. Zij vergissen zich”, zei Kohl. Aan het degraderen van de stabiliteit naar de tweede of derde plaats “werk ik niet mee”.

De kanselier onderstreepte nadrukkelijk dat de duurzaamheid van de criteria net zo belangrijk is als het tijdig vervullen van de voorwaarden om mee te doen aan de Europese muntunie, die op 1 januari 1999 zal beginnen. “Daarom hebben we toch een daadkrachtige, slagvaardige Europese Centrale Bank nodig”, aldus Kohl.

Vorige week nog bepleitte de Beierse premier Edmund Stoiber dat Duitsland de euro desnoods één of twee jaar moet uitstellen, als het niet stipt aan de voorwaarden voor toetreding aan de EMU kan voldoen. Maar Kohl is nog altijd van mening dat de Bondsrepubliek de criteria tijdig zal vervullen.

Hij wees gisteravond in dit verband op het belang van de belastinghervorming voor Duitsland. De plannen van de regering om de belastingen voor bedrijven en particulieren structureel te verlagen, om de economie een flinke stimulans te geven, strandden onlangs op verzet van de door de SPD gedomineerde Bondsraad.

Kohl haalde het jongste bericht van de Bundesbank aan waarin ook een pleidooi voor een lastenverlichting werd gedaan om de belastingvlucht een halt toe te roepen en Duitsland weer aantrekkelijk te maken voor buitenlandse investeerders. Het wordt de hoogste tijd, zei Kohl, dat de voorzitter van de SPD eindelijk zijn “nee” opgeeft.

Hij herhaalde de bereidheid van de coalitie om op dit terrein compromissen te sluiten. “Laten we aan tafel gaan zitten en praten”. Desnoods worden we het alleen eens op onderdelen van de belastinghervorming, zodat het land tenminste weer toekomst krijgt, zei Kohl. “De hele wereld lacht ons uit. Het is toch een absurde toestand dat Nederland en Oostenrijk erin slagen Duitse bedrijven naar hun land te lokken omdat ze lagere tarieven hebben.”

De kanselier hekelde kritiek van bepaalde ondernemers op de regering zoals Porsche-topman Wendelin Wiedeking. “Wij voelen ons beslist niet door de ondernemers in de steek gelaten”, meende Kohl, “maar van sommige managers” is bekend dat ze voor een rood-groene coalitie zijn van SPD en de Groenen. “De toekomstige bezitter van een Porsche is zeker een rood-groene kiezer”, zei Kohl sarcastisch en vervolgde dat Wiedeking ook wel eens publiekelijk “dankjewel” had kunnen zeggen wegens het afschaffen van de vermogensbelasting en de door ondernemers verfoeide extra gemeentelijke belastingheffing (Gewerbekapitalsteuer).

Het afgelopen weekeinde leek in de belastinggesprekken weer beweging te komen toen SPD-voorzitter Oskar Lafontaine enige bereidheid tot een compromis liet doorschemeren. In een vraaggesprek met Bild zei Lafontaine dat de SPD opnieuw over belastinghervorming wil praten als de coalitie een nieuw voorstel op tafel legt waarin “geen belastinggeschenken staan voor miljonairs met een inkomen van meer dan 100.000 mark per jaar”. Ook zouden werknemersgezinnen al in 1998 met gemiddeld 2500 mark per jaar moeten worden ontlast.

Kohl schaarde zich in het interview ook achter uitspraken van minister Theo Waigel van Financiën om de netto bijdrage van Duitsland aan de Europese Unie met vele miljarden te verlagen. Ook Kohl noemde “de huidige bijdrage te hoog” en zei dat in Brussel moet worden gezocht naar wegen om het bedrag te verminderen.

    • Michèle de Waard