KLM neemt belang 30 pct in Braathens

ROTTERDAM, 18 AUG. De KLM is van plan een belang van dertig procent te nemen in Braathens SAFE, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Noorwegen. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 200 miljoen gulden gemoeid, zo hebben beide ondernemingen vanochtend bekendgemaakt.

KLM koopt het pakket aandelen van de huidige grootaandeelhouder, de scheepvaartmaatschappij Ludw. G. Braathens Rederi. Het exacte bedrag is afhankelijk van de afronding van de besprekingen, die nog vier tot acht weken in beslag zullen nemen. Braathens is de belangrijkste regionale luchtvaartmaatschappij van Noorwegen, die tevens acht internationale bestemmingen aandoet. De KLM beschouwt de toetreding van Braathens tot haar netwerk als 'een belangrijke verbetering van de Europese marktpositie'. Bovendien spreekt de onderneming van 'een stevige stap' in de uitbouw van haar wereldwijde routenet.

Braathens gaat zijn diensten duidelijk afstemmen op die van de KLM, die van KLM-dochter Air UK en van KLM-partner Northwest Airlines. KLM wil in de toekomst de diensten tussen Schiphol en bestemmingen in Noorwegen uitbreiden. De samenwerking omvat tevens gezamenlijke marketing en verkoop, technisch onderhoud en inkoop, evenals de spaarprogramma's - Braathens heeft de BRAcard, KLM het Flying Dutchman-programma - voor passagiers.

Braathens SAFE vliegt momenteel met 27 vliegtuigen van het type Boeing 737. De maatschappij heeft daarnaast negen Boeings 737-700 in bestelling en een optie op nog eens tien stuks. De bestelde vliegtuigen worden afgeleverd tussen 1998 en 2001. Met deze machines onderhoudt Braathens een routenet met veertien binnenlandse en acht internationale bestemmingen in landen als Denemarken, Italië, Rusland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

De omzet van Braathens bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 728 miljoen gulden. De netto winst - na belastingen - was 46 miljoen gulden. Het eigen vermogen bedroeg eind vorig jaar 33 procent van het balanstotaal. Braathens telt 3.500 personeelsleden.

Het bedrijf werd in 1946 opgericht door Braathens Rederi ter ondersteuning van de operaties van de Noorse handelsvloot. SAFE staat voor South America & Far East, de gebieden waarheen de eerste vluchten werden uitgevoerd. Later is de maatschappij zich meer gaan bezighouden met het uitvoeren van binnenlandse vluchten.