Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Kabila wil vredesmacht Brazzaville

KINSHASA, 18 AUG. President Laurent-Désiré Kabila van de Democratische Republiek Congo, voorheen Zaïre, en zijn ambtgenoot van buurland Congo-Brazzaville, Pascal Lissouba, zijn het dit weekeinde eens geworden over de noodzaak om “op korte termijn” een Afrikaanse vredesmacht te sturen naar Brazzaville.

Dat meldde vanmorgen de staatsradio van de voormalige Franse kolonie Congo, waar een hevige burgeroorlog woedt tussen het regeringsleger en de Cobramilitie van generaal Denis Sassou N'Guesso, Lissouba's voorganger als president.

President Kabila van het voormalige Zaïre lanceerde dit voorstel tijdens een bezoek van Lissouba aan Kinshasa. De vredesmacht zou moeten bestaan uit soldaten van Angola, Centraal-Afrika, Tsjaad, Rwanda, Burundi, de Democratische Republiek Congo en Oeganda. Militieleider Sassou N'Guesso, wiens troepen begin juni de strijd aanbonden met het leger van president Lissouba, heeft nog niet gereageerd op het voorstel, maar zijn radiozender noemde de bemiddelingspoging van Kabila zondag “warhoofdig”.

In de loop van vorige week landden mortiergranaten uit het kamp van Sassou N'Guesso in Kinshasa. Het leger van Kabila beantwoordde het vuur. Tijdens zijn bezoek aan Kinshasa zei Lissouba dat hij Kabila de bewijzen zou overhandigen dat “deze man (Sassou N'Guesso) Rwandezen ronselt die verantwoordelijk zijn voor de genocide in dat land en gebruik maakt van de diensten van muiters uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ik denk dat hij Midden-Afrika in vuur en vlam wil zetten.”

Eerdere bemiddelingspogingen in het Congolese conflict zijn vastgelopen. De president van Gabon, Omar Bongo, en de speciale VN-gezant voor Midden-Afrika, Mohamed Sahnou, hadden een vredesplan uitgewerkt dat onder meer voorzag in de stationering van een Afrikaanse vredesmacht, hoofdzakelijk bemand door Senegalezen, In Congo-Brazzaville. Sassou N'Guesso verwierp het plan en tien dagen geleden werden de gevechten na een wapenstilstand van drie weken hervat. (AFP, Reuter)