Johnson vijfde, derde verlies in jaar

ROTTERDAM, 18 AUG. Tweevoudig olympisch kampioen Michael Johnson heeft gisteravond zijn derde nederlaag in dit seizoen geleden. De Amerikaanse atleet werd tijdens wedstrijden in Londen op de 200 meter slechts vijfde in 20,97 seconden. Doug Turner uit Wales won in 20,73. “Ik liep niet eens zo goede race”, zei de 31-jarige winnaar.

Eerder verloor Johnson in Toronto de tweekamp over 150 meter van Donovan Bailey en leed hij in juni in Parijs een nederlaag op de 400 meter. Dat was zijn eerste nederlaag in zeven jaar op die afstand. Johnson werd anderhalve week geleden in Athene wel wereldkampioen op de 400 meter. De zege kostte hem toen meer moeite dan in voorgaande jaren. Johnson was dit seizoen lange tijd geblesseerd.

De nieuwe sprintwereldkampioen Maurice Greene leed zaterdagavond in Monte Carlo een nederlaag op de 100 meter.

Zijn landgenoot Tim Montgomery, derde bij de WK, won in 9,99. Ook veteraan Dennis Mitchell eindigde nog voor Greene. De 23-jarige atleet had woensdag in Zurich ook verloren, toen van Frank Fredericks.

Bij de vrouwen won de wereldkampioene op de 100 meter, Marion Jones, de wedstrijd over 200 meter. Ze bleef Merlene Ottey voor. Veterane Gwen Torrence liep tijdens deze race een ernstige spierblessure in haar linkerdij op. Gillend van de pijn werd ze op een brancard weggedragen.

Bij de Grand Prix van Monaco kwamen twee Nederlanders in actie. Marko Koers deed mee op de 1500 meter, maar kwam op die afstand veel te kort. Hij werd twintigste, op bijna vijftien seconden achterstand van winnaar Daniel Komen, die uitkwam op een scherpe tijd van 3.29,48.

Stella Jongmans werd op de 800 meter negende in 2.00,19. Letitia Vriesde eindigde op de vierde plaats en liep haar snelste race van het seizoen (1.57,86). Winnares Maria Mutola bleef wereldkampioene Ana Fidelia Quirot net voor, 1.56,79 om 1.56,90.