Israel hervat overdracht geld aan Palestijnen

TEL AVIV, 18 AUG. De Israelische premier Netanyahu heeft vandaag besloten de overdracht van belastinggeld aan de Palestijnse Bestuursautoriteit, zoals overeengekomen in het vredesakkoord van Oslo, gedeeltelijk te hervatten. Dat heeft radio-Israel gemeld.

De overmaking was opgeschort na de dubbele zelfmoordaanslag op een markt in West-Jeruzalem op 30 juli. Daarbij kwamen zestien mensen, inclusief de plegers van de aanslag, om het leven. Netanyahu heeft nu na overleg met zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie besloten dertig procent van de bevroren gelden vrij te geven. Volgens de Palestijnen heeft Israel sinds de aanslag 40 miljoen dollar, zo'n 82 miljoen gulden, vastgehouden. Volgens radio-Israel nam Netanyahu de maatregel nadat de Palestijnen zijn gaan meewerken aan het onderzoek naar de aanslag.

Onder het toeziend oog van de CIA hebben Israel en de Palestijnen gisteravond op het hoogste niveau de veiligheidssamenwerking in Ramallah hervat. Dennis Ross, de Amerikaanse bemiddelaar voor het Midden-Oosten, heeft deze maand de grondslag gelegd voor herstel van de banden tussen de Israelische veiligheidsdienst Shin Beth en de Palestijnse veiligheidsdiensten. De ontmoeting in Ramallah lijkt de weg vrij te maken voor een eerste bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Albright, aan het Midden-Oosten.

De snelle ontknoping van de moord op een Israelische taxichauffeur nabij Jericho door de Palestijnse veiligheidsdiensten schiep het afgelopen weekeinde een positief klimaat voor de hervatting van de veiligheidsdialoog. Kort na hun arrestatie werden de drie autodieven, die de chauffeur met een steen doodsloegen, door een Palestijnse rechtbank zaterdag tot respectievelijk levenslang en vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De Palestijnen maken in dergelijke gevallen haast met berechting om uitlevering van de verdachten aan Israel te voorkomen.

Tijdens de veiligheidstop in Ramallah werd informatie uitgewisseld over de aanslag van 30 juli, die het begin inluidde van de laatste ernstige crisis in het Israelisch-Palestijnse vredesproces. Israelische veiligheidskringen nemen vandaag berichten in de Britse pers serieus dat de twee plegers van de aanslag met Britse paspoorten naar Israel zijn gekomen. De Palestijnse leider Arafat heeft steeds beweerd dat de twee terroristen niet uit de Palestijnse gebieden Israel zijn binnen geslipt en dat daarom de Israelische collectieve strafmaatregelen tegen het Palestijnse volk onrechtvaardig zijn. Als blijkt dat de persberichten juist zijn - ze circuleerden eerder in Gaza - is er sprake van een Israelische veiligheidsblunder. Ami Ayalon, het hoofd van Shin Beth zou volgens de Britse pers een geheim bezoek aan Engeland hebben gebracht om over de Britse connecties van de terroristen met de Britse veiligheidsdienst overleg te voeren.