Gevaar neemt toe op Montserrat

LONDEN, 18 AUG. De kans op een gevaarlijke uitbarsting van de Soufriere Hills vulkaan op het Caraïbische eiland Montserrat is de afgelopen vierentwintig uur steeds groter geworden. Dat heeft de Britse minister van Internationale Ontwikkeling, George Foulkes, vandaag gezegd. Er zal onmiddellijk een vrijwillige evacuatie georganiseerd worden van de vierduizend nog op Montserrat verblijvende eilandbewoners.

Foulkes zei dat de mogelijkheid van een “geweldig catastrofale uitbarsting” op de kleine Britse kolonie niet langer uitgesloten is. Hij baseert zich hiervoor op een wetenschappelijk rapport van de vulkaanexperts op Monserrat. “De gevolgen van zo'n gebeurtenis, als ze plaatsvindt, zullen extreem zijn en kunnen elk deel van het eiland bedreigen”, aldus Foulkes. De eilandbewoners zouden slechts enkele uren de tijd hebben om zich in veiligheid te brengen.

De vulkaan begon stenen en as te spuwen in juli 1995. Van de elfduizend eilandbewoners zijn er sindsdien zevenduizend gevlucht. Zaterdag had de overheid reeds de ontruiming van het centrale eilandgebied geëist. Verschillende mensen waren daarheen gevlucht nadat de hoofdstad Plymouth twee weken geleden door een reeks uitbarstingen was getroffen.

Een boot van de Britse marine is vandaag bij Monserrat aangekomen om te helpen bij de evacuatie. De overheid op het eiland overweegt extra ferries in te zetten. (Reuter, AFP)