Elvis massaal herdacht

MEMPHIS, 18 AUG. Zeker 75.000 fans uit heel de wereld hebben dit weekeinde in de Amerikaanse stad Memphis de jaarlijkse herdenking van Elvis Presley's overlijden bijgewoond. Het graf van de zanger, die op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd overleed, trok 50.000 mensen. De bezoekers kregen tijdens de nachtwake bij Elvis' landgoed Graceland in Memphis de gelegenheid met kaarsen langs het graf van te lopen.

Een concert beëindigde in de nacht van zaterdag op zondag de wake van de tienduizenden om Elvis. Een groot beeldscherm toonde opnamen van concerten, televisieshows en films van Elvis. Zijn oude TCB-band, de Memphis Symfonie, Scotty Moore, de Jordanaires en andere musici en zangers begeleidden de zanger live lijve en waren regelmatig in jongere gedaante op het scherm te zien. De organisatoren overwegen met het concert op tournee te gaan, meldde de BBC. Dan zou Elvis twintig jaar na zijn dood alsnog op wereldtoernee gaan.

In Amsterdam bezochten ruim 22.000 Elvis-liefhebbers de manifestatie 'Always Elvis' in de Rai. Er trad een groot aantal Nederlandse artiesten op, die op hun eigen wijze een muzikale ode aan 'the King' brachten. Verder waren er onder meer Elvis-films te zien, was er een show van Amerikaanse auto's uit de jaren '50 en '60, een expositie van jukeboxen, een platen- en cd-beurs en een Elvis-tentoonstelling: het leven van de ster op 80 vierkante meter. (ANP)