Eis twee jaar voor poging doodslag op supporter Ajax

HAARLEM, 18 AUG. Officier van justitie mr. F. Oosterhuis heeft vanmorgen voor de rechtbank in Haarlem twee jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen de 26-jarige Feyenoord-supporter Vincent M. De officier achtte bewezen dat M. zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag en deelname aan een criminele organisatie. Ze vroeg vrijspraak voor de tenlastegelegde doodslag op de 35-jarige Ajax-supporter Carlo Picornie.

De officier eiste verder een stadionverbod voor een periode van twee jaar tegen de Feyenoord-fan. Vincent M., bijgenaamd de 'Mini-hooligan', nam op zondag 23 maart van dit jaar deel aan een massale vechtpartij in Beverwijk, toen groepen supporters van Feyenoord en Ajax op afspraak met elkaar in gevecht raakten op een weilandje langs de A9.

Bij de kloppartij kwam Picornie om het leven en raakte de 27-jarige H. Joos, eveneens supporter van de Amsterdamse club, zwaar gewond. Vincent M. was de eerste verdachte die in deze zaak voor de rechtbank moest verschijnen. Later deze week volgen nog dertien 'Feyenoorders'. Volgende week moeten nog eens 32 supporters, van beide clubs, terechtstaan.

Diverse getuigen hebben verklaard dat Vincent M. met een honkbalknuppel op Joos heeft ingeslagen terwijl deze al gewond op de grond lag. De Ajax-supporter liep door de vechtpartij beschadigde nieren op, een litteken als gevolg van een messteek en diverse ernstige hoofdwonden. Hij zegt zich nu te voelen als “in het lichaam van een oude man”.

Bij haar eis van twee jaar gevangenisstraf zei de officier van justitie rekening te hebben gehouden met de persoonlijkheid van de dader. Deskundigen beschouwen hem als verminderd toerekeningsvatbaar. Het gedrag van M. komt niet overeen met zijn werkelijke leeftijd. Zijn stiefvader noemt hem “een bange meeloper” en zegt M. meermalen te hebben voorgehouden uit de supportersgroep te stappen.

De officier achtte niet bewezen dat Vincent M. betrokken was bij de dood van Picornie, ook al bevat het dossier verklaringen die daar wel op wijzen.

Aan het begin van de zitting had de verdediging om aanhouding van de zaak gevraagd om een videoband van Rijkswaterstaat te kunnen analyseren. De videoband zou volgens de raadslieden tonen hoe Picornie een messteek in de rug krijgt. Deze steek zou volgens deskundigen die door de verdediging zijn geraadpleegd dodelijk kunnen zijn geweest. De op de band zichtbare dader is nooit opgepakt. Hij zou bekend zijn bij de supportersbegeleidingsgroep van Feyenoord.