DIE ZEIT

In Die Zeit pleit de Israelische schrijver Yoram Kaniuk voor een opdeling van zijn land in een religieuze en een wereldlijke staat. De tegenstellingen tussen de groeiende groep fanatieke gelovigen en de liberale Israeli's zijn naar zijn gevoel onoverbrugbaar geworden. Als er geen splitsing komt, zal de eerste groep de tweede onherroepelijk naar zijn hand zetten: “Alleen de rabbijnen beschikken over hele legers van gelovigen die blind gehoorzamen.

In het conflict tussen dogma en democratie wint het dogma.” In de ene helft van het land mogen de inwoners van Kaniuk dan voortaan ontrouwe echtgenoten stenigen en gegarandeerd kosher leidingwater drinken - als in de andere helft maar een wereldlijke en democratische grondwet tot stand komt. Zelf zal de in 1930 in Tel Aviv geboren schrijver (die in het verleden geregeld voor verzoening met de Palestijnen pleitte) zonder aarzelen voor de wereldlijke staat kiezen. Zijn dochters die vanwege hun niet-joodse moeder niet als joden zijn erkend, hoeven dan geen belasting meer af te dragen voor de wel koshere religieuze 'baarmachines' met hun tien tot vijftien kinderen. En hij hoeft de oorlog niet meer mee te maken die nu tussen Israel en de rest van de wereld dreigt. “De religieuzen in Israel drijven ons de paranoia in, het isolement in, terug naar het getto waaruit mijn grootvader juist ontsnapt is.”