Damrak houdt stand, Europese beurzen lager

AMSTERDAM, 18 AUG. In heel Europa zijn de aandelenkoersen vanmorgen scherp gedaald in navolging van een koersval van 3,1 procent op vrijdag in New York. Het Damrak, dat vrijdag al een flink deel met Wall Street mee omlaag ging, hield zich staande.

In Amsterdam noteerde de AEX-index rond het middaguur een klein winstje van 1,77 punten (0,2 procent) op 896,19 punten, na eerder met ruim 2 procent te zijn gedaald. Evenals Londen had het Damrak vrijdagmiddag al het begin van de glijvlucht op Wall Street meegemaakt. In Londen noteerde de FTSE-index 1 procent lager.

Frankfurt, waar de handel al was gesloten toen Wall Street vrijdag opende, moest vanmorgen zeer scherp omlaag en noteerde op het dieptepunt een verlies van meer dan 4 procent. Rond het middaguur trok de DAX-index wat aan op 4035,30 punten - een verlies van ruim 2,8 procent. Parijs, dat vrijdag wegens een feestdag gesloten was, dook bij opening ook 4 procent omlaag, maar herstelde tot een verlies van 2 procent op een waarde voor de CAC-40 index van 2864,39 punten. In Brussel noteerde de Bel-20 index een verlies van 2,8 procent na eerder 3,1 procent te zijn gedaald. In Milaan noteerden aandelen 2,3 procent lager.

Zowel in de dollarkoers (2,04 gulden) als in het rentebeeld veranderde vanmorgen weinig, zodat in Europa vooral werd uitgekeken naar de opening van Wall Street vanmiddag. Vraag was hoeveel verkooporders er nog in de pijplijn zitten in New York. Daar daalde het Dow Jones-gemiddelde vrijdag vooral in het laatste halfuur razendsnel door computergestuurde handel, en kwam 247,37 punten lager uit op 7694,66 punten.

AMSTERDAM De handel in Amsterdam was nerveus. Morgen vergaderen de Amerikaanse centrale banken over het rentebeleid, en kan de Bundesbank misschien overgaan tot een iets hogere rente op de geldmarkt bij de tweewekelijkse belening. Donderdag vergadert de Bundesbank voor het eerst sinds het zomerreces over het rentebeleid. Met de Bundesbank donderdag in het verschiet is de renteangst nog niet verdwenen. Bovendien publiceren ABN Amro, Nutricia en Nedlloyd deze week halfjaarcijfers. Nedlloyd was vanmorgen een van de grote verliezers met een min van 2 gulden op 63 gulden. Ook BolsWessanen deed het slecht met een koersverlies van 1 gulden op 39 gulden. Automatiseerder Getronics moest 1,50 gulden terug op 66,90 gulden. Vooral financiële waarden profiteerden van het koersherstel in de loop van de ochtend. ABN Amro startte met een verlies van 2,50 gulden op 42,80 gulden, maar noteerde rond het middaguur al weer onveranderd op 44,30 gulden. Fortis begon met een min van 2 gulden op 80,50 gulden, maar noteerde twee uur later al weer een winst van een gulden op 83,50 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot flink lager onder invloed van de koersval op Wall Street, maar de schade bleef redelijk binnen de perken. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 284,93 punten tot 19.041,10.